Miroslav Lajčák találkozik Andrej Dankóval

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter beszélt Andrej Danko (SNS) házelnökkel, és megegyeztek egy találkozóban.

Miroslav Lajčák találkozik Andrej Dankóval
Fotó: TASR/Martin Baumann

Ezt Boris Gandel külügyi szóvivő közölte a TASR hírügynökséggel pénteken.

„Soha nem utasítottuk el az eszmecserét a külpolitikai kérdésekről”

– tette hozzá.

Lajčák pénteken bejelentette: úgy döntött, mégsem távozik a tárca éléről. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Robert Fico, a Smer-SD elnöke győzték meg őt, azáltal, hogy garantálták neki Szlovákia külpolitikai irányvonalának megőrzését és a kormányprogram betartását. Andrej Kiska államfő még nem döntött a miniszter lemondásával kapcsolatban, a lemondás visszavonását várhatóan tudomásul veszi.

Danko Lajčák bejelentését követően jelezte, hogy a következő napokban találkozni akar a külügyminiszterrel, hogy választ kapjon néhány kérdésre. Ezen kívül úgy gondolja, hogy a lemondással kialakult alkotmányjogi helyzet nem egyértelmű, és a minisztert újra ki kellene nevezni.

Danko a különféle nemzetközi szerződésekre kérdezne rá. Szerinte ugyanis fennáll annak a kockázata, hogy idegen hadseregek fognak állomásozni Szlovákia területén.

A házelnök továbbá egyértelmű választ szeretne kapni arra a kérdésre, hogy mi a külügyminisztérium álláspontja az örmény népirtással, vagy a jeruzsálemi kulturális központ létesítésével kapcsolatban.

Lajčák múlt héten nyújtotta be a lemondását a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás és a marrákesi találkozó körül kialakult helyzet miatt. Az SNS keményen elutasította a keretegyezményt, és azt, hogy Szlovákia részt vegyen a találkozón, továbbá Lajčákot is bírálta az álláspontja miatt.

TASR