Miroslav Lajčák úgy véli, a V4 hitelét csak részben sikerült helyreállítani

2018. december 27. - 16:56 | Belföld

A V4-ek jó hírnevét a szlovák elnökségnek még nem sikerült teljes egészében helyreállítania – árulta el a TASR-nek Miroslav Lajčák külügyminiszter (a Smer-SD jelöltje).

Miroslav Lajčák úgy véli, a V4 hitelét csak részben sikerült helyreállítani
Fotó: TASR

A miniszter szerint a V4-ek negatív megítélése elsősorban a migrációs politika miatt alakult ki.

„A kvóták elutasítása helyes döntés volt, amelyet azonban úgy tálaltak, hogy az európai partnerek elfogadhatatlannak tartsák"

– fejtette ki.

„Szeretnénk, ha a régióra nem úgy tekintenének, mint egy összefüggő nagy problémaforrásra. Szét kell választani a Lengyelországgal és Magyarországgal folyó ügyeket a régió teljes egészétől"

– folytatta Lajčák. A szlovák elnökség szerinte meg akarja mutatni, hogy a V4 sok tapasztalattal és hasznos ötlettel bír.

Lajčák szerint a szlovák elnökség időszaka nagyon intenzív. Az elnökség alatt már több mint 110 rendezvényt szerveztek, további százat a terveznek a következő félévre is. Kiemelten fontosak a V4 Plus találkozók, amelyek keretén belül a Visegrádi csoport februárban Angela Merkel német kancellárral tárgyalhat, tavasszal pedig ismét Pozsonyban fogadhatja Emmanuel Macron francia elnököt.

Lajčák azt is megjegyezte, hogy a V4-eknek sikerült eszközöket elkülöníteniük, amelyeket a migráció megoldására szánnak. Ezek segítségével egyebek között négy hajót vásárolnak a líbiai parti őrség számára.

TASR