Mit csináljunk, ha találkozunk valamelyikükkel? Ezt kérdezték a miloslavovi támadók osztálytársai

2022. január 14. - 12:22 | Régió

A miloslavovi (Annamajor – Szenci járás) szövetkezet évek óta üresen áll, és ugyan a helyiek tudtak róla, hogy a fiatalok gyakran bejárnak a területére, ott történt erőszakos esetekről nem hallottak. Január 2-án viszont történt egy eset, amely az egész országot megrázta: a fiatalok egy 11 éves lányt erőszakkal leitattak, megvertek, majd levetkőztettek. A történtekről videókat és fotókat készítettek, amiket aztán feltöltöttek a közösségi hálóra.

Mit csináljunk, ha találkozunk valamelyikükkel? Ezt kérdezték a miloslavovi támadók osztálytársai
Fotó: Szinghoffer Mátyás

A község és az iskola a múltban már felhívta a szülök figyelmét, hogy figyeljenek gyerekeikre, hol töltik a szabadidejüket. Jól láthatóan a szövetkezet területét gyakran látogatták – a kerítés egy részen szét volt szedve, az épülethez pedig kitaposott út vezet. A szervezet, amelyhez a szövetkezet tartozik, a történtek után kicserélte a megrongált kerítést, a kitört ablakokat pedig bedeszkázta.

Marek Madro, az IPčko nevű internetes ifjúsági tanácsadó igazgatója, aki a Miloslavovban létrehozott kríziscsapat tagja is egyben, a SME-nek elmondta, a karácsonyi szünet után a felső tagozatos diákokkal pszichológusok, szakértők beszélgettek a történtekről. A gyerekek elmondták, hogy az eset óta nagy félelemben élnek, a szülők néhányuktól elvették a telefonjukat, másoknak megtiltották, hogy kimenjenek.

Amíg a szakemberek igyekeznek megnyugtatni a gyerekeket, a közösségi oldalakon különféle felhívások jelentek meg az elkövetők igazságos megbüntetését, és az érintett családok elköltözését követelve. A lány, aki a videón tartja a vérző orrú kislányt, a szünet után nem tért vissza az iskolába, a szülei kérvényezték az individuális tanítását. Madro szerint főként idősebb diákok vettek részt rendszeresen ilyen összejöveteleken, és most attól tartanak, hogy nekik is hasonló gyűlölettel kell szembenézniük, mint a fő agresszorként megjelölt lánynak.

A diákok azt is kérdezték, hogy hogyan viselkedjenek, ha találkoznak valamelyik fiatallal, amelyik részt vett a kislány bántalmazásában. „A tinédzserek számára fontos, hogy a felnőtteken kívül világot alkossanak. Ehhez viszont meg kell teremteni a feltételeket is” – mondta Madro.

A SME szerint a múltban több bántalmazásos eset történt a fiatalok körében, a rendőrség viszont állítja, hogy a lakosoktól egy bejelentés sem érkezett gyerekbanda tevékenységével kapcsolatban. A rendőrség szerint Miloslavov az elkövetett bűncselekmények és kihágások szerint az átlag alatt áll az adott körzetben – az elmúlt három évben nem regisztráltak sem felnőtt, sem fiatalkorú által elkövetett erőszakos bűncselekményt.

Múlt héten vasárnap tüntetést szerveztek a videón szereplő tinédzser háza elé, de a rendőrség jelenlétének köszönhetően a tömeg nem került közel a házhoz.

„Ha azt mondjuk a gyerekeknek, hogy ne hagyják magukat befolyásolni az érzelmek által, akkor mi felnőttek pont az ellenkezőjét tesszük. Természetesen meg kell állapítani, hogy pontosan mi történt, mi volt az indíték, és hogyan tudunk a gyerekeknek segíteni. De ezzel a cselekedettel nemcsak az incidens résztvevőit tesszük kiszolgáltatottá, hanem azok osztálytársait, szüleit és nagyszüleit is, akik mind megrémülnek”

– mondta a SME-nek Mária Anyalaiová pszichológus.

Madro szerint idő kell, amíg a viszonyok rendeződnek a községben, de nem biztos, hogy ez szerencsésen végződik. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a szülőktől elveszik a gyerekeket, kiteszik az iskolából, vagy akár az egész családnak el kell költöznie.

Korábban már megírtuk, hogy január 2-án délután a kislány egy barátnőjével ment el otthonról, azzal, akivel az iskolában is egy padban ül. A kislány délután háromkor beszélt még telefonon az édesanyjával, azt mondta, merül le a telefonja, ezért kikapcsolja, és majd csak akkor kapcsolja vissza, mikor már megy a vonatra. Az édesanyja viszont este hétkor hiába várta őt, nem érkezett a vonattal. Nem tudta őt elérni, később pedig a rendőrség jelezte, hogy kórházba szállították meztelenül és sérülten.
A kislány arra emlékezett, hogy valakinek a partiból kiöntötte a kofoláját, ez váltotta ki a retorziót. A tőle évekkel idősebb lány alkoholt öntött a szájába, és úgy tartotta őt, hogy azt le is nyelje. A nyilvánosságra került videókon agresszorként feltűnő lány édesanyja rendőr, és a kislányt úgy fogja, hogy hátulról a lábain ül, háta pedig ki van fordulva. A levetkőztetett lányt a nyakánál fogva tartja, haját húzza és közben nevet. A körülöttük állók eközben videóztak és fotóztak. A lányt levetkőztették, telefonját összetörték. Az eset után kórházba került, ahol adtak neki melltartót és pelenkát, mert semmi nem volt rajta. (Teljesen más történetet mesélt a videón agresszorként fellépő lány édesapja.)
Az ügyről érdeklődik a parlament elnöke, és foglalkozni készülnek vele a parlament belbiztonsági bizottáságban is. Az incidens egyik főszereplőjének háza előtt tüntetésre készültek vasárnap, a rendőrség azonban közbelépett.


(SME)