Mit szóljunk a dunaszerdahelyi adatokhoz, ha a szlovákiai munkanélküliség növekedése gyorsnak tűnik?

2020. június 20. - 15:56 | Belföld

Az országos munkaügyi hivatal pénteken ismertette a legfrissebb munkanélküliségi adatokat. Eszerint májusban 7,2 százalékos volt ez az arány, míg áprilisban még csupán 6,57 százalék. Az e.denníkn portál tovább árnyalja a statisztikát, és azt is megnézte, miről vallanak a járásokra lebontott adatok. Dunaszerdahelyen sem rózsás a helyzet.

Mit szóljunk a dunaszerdahelyi adatokhoz, ha a szlovákiai munkanélküliség növekedése gyorsnak tűnik?
Illusztráció (tasr)

Az említett hírportál pontosítani igyekszik a tényleges helyzetet, azt állítva, hogy az országos - 7,2 százalékos - adat pontatlan, mert nem veszi számításba azokat a munkát kereső személyeket, akik betegszabadságon vannak, illetve azokat, akik ápolási támogatást (OČR) vesznek igénybe.

Ha tehát az összes munkát keresőt beszámítjuk, akkor az országos mutató 7,96 százalékra ugrik fel. Az ilyen megközelítést alkalmazva az országban már háromra emelkedett azon járások száma, ahol a munkanélküliségi arány 20 százalék fölé kúszott. Ezek: Rimaszombat (21,88 százalék), Nagyrőce (Revúca - 21,14 százalék) és Kézsmárk (Kežmarok - 20,42 százalék), ahol tehát szinte minden ötödik gazdaságilag aktív személynek nincsen munkája. Csak összehasonlításképpen, a Dunaszerdahelyi járásban 5,94 százalékos, az Érsekújváriban 6,51 és a Komáromiban 8,33 százalékos a munkanélküliségi arány. Ez eddig aránylag rendben is lenne.

A lap azonban megvizsgálta, milyen ütemben gyarapszik a munkát keresők száma az általuk vizsgált időpontban, azaz a februári és májusi hónapok között. Ezt az adatot úgy kapjuk meg, ha a helyi (járási) mutatót - a két jelzett hónap közti különbséget - elosztjuk a hasonló módszerrel megkapott országos adattal. Ezt az elsőre talán bonyolult képletet egy rimaszombati példával teszik érthetővé a cikk szerzői: A Rimaszombati járás májusi 21,88 százalékából kivonjuk a járás februári munkanélküliségi adatát, a 19,16 százalékot. Így megkapjuk azt, hogy 2,72, amit elosztunk az országos különbséggel (a májusi 7,96 mínusz a februári 6,13), ami 1,83. A kettő hányadosa - kerekítve -1,49, ami azt jelenti, hogy az adott járásban 49 százalékkal volt nagyobb a munkanélküliség növekedésének a dinamikája az országos értéknél az adott intervallumban.

Az állástalanok februártól májusig tartó gyarapodásának üteme a Dunaszerdahelyi járásban 51 százalékkal, a Komáromiban 34 százalékkal és az Érsekújváriban pedig 42 százalékkal haladta meg a szlovákiai átlagos növekedést. Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben a Kézsmárki járás áll, itt 84 százalékkal gyorsabban nőtt a munkanélküliek száma, mint az országban általában.

(e.dennikn)

Címkék: munkanélküliség