Mit tegyünk, ha nyoma veszik egy gyereknek? A rendőrség ezt tanácsolja

A rendőrség jelenleg 26 kiskorú és 70 fiatalkorú eltűnt gyerek után nyomoz.

Azt a gyereket tartják nyilván eltűntként, akinek nem ismert a tartózkodási helye, nem követett el bűncselekményt, veszélyben van az élete, valamint az egészségi állapota, eltűnését pedig jelentették a rendőrségen.

Martin Wäldl, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha nyoma veszik egy gyereknek.

Első lépésként meg kell próbálni kapcsolatba lépni a gyerekkel. A telefonkészülék akkumulátorának spórolása érdekében a rendőrség az állandó hívogatás helyett azt tanácsolja, hogy inkább írjanak sms-t. Továbbá utána kell járni, hogy a hozzátartozók, barátok, osztálytársak, tanárok, szomszédok közül nincs-e valaki kapcsolatban az eltűnt gyerekkel, valamint át kell kutatni minden olyan helyet, ahol a gyerek tartózkodhat.

Amennyiben a keresés sikertelen, ki kell deríteni, hogy a gyerek mi mindent vihetett magával, visszaemlékezni, hogy pontosan milyen öltözékben volt, valamint meg kell keresni a legaktuálisabb fényképét.

„Az eltűnést be kell jelenteni a legközelebbi rendőrkapitányságon. A rendőrség első lépésként kihallgatja a bejelentőt. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kiskorúak, valamint a beteg gyerekek esetében minden perc számít“ – tájékoztatott Wäldl.

Fontos, hogy birtokunkban legyen minden információ az eltűnt gyerekről: az öltözékének leírása, valamint eltűnésének körülményei. A rendőrség ezt követően értesít minden terepen lévő járőrt, valamint elkészíti a feltételeket a keresőakció megkezdéséhez.

Múlt évben 584 15 év alatti gyerek, valamint 1635 15 és 18 év közötti fiatalkorú eltűnéséről érkezett bejelentés. A rendőrségnek 557 gyereket és 1545 fiatalkorút sikerült megtalálnia.

Amennyiben egy felnőtt eltűnéséről van szó (például erdei séta közben), a felkutatásában a rendőrség segítségére lehet a mobiltelefonja. A rendőrség ezért arra kéri az embereket, hogy ha erdőbe mennek, akkor ezt feltöltött akkumulátorral tegyék meg.

A mobiltelefon bemérésével nagyobb az esélye annak, hogy az eltűnt személy nyomára bukkannak.

TASR/para