Mit tegyünk, ha a rendőr elveszi a jogosítványunkat?

2023. november 20. - 11:13 | Belföld

Közigazgatási eljárás során legfeljebb 1500 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, miközben 5 évig terjedően vonhatják be a jogosítvánunykat. A Joj TV közölte, az elmúlt három évben összesen több mint 20 ezer sofőr jogsiját vonták be hosszabb-rövidebb időre.

Mit tegyünk, ha a rendőr elveszi a jogosítványunkat?
Illusztráció (Fotó: TASR)

A rendőr súlyos közlekedési szabálysértésért tehet ilyet. Például ha nem állunk meg a STOP táblánál, ha nem adunk elsőbbséget vagy túl gyorsan hajtunk. Olyankor is bevonhatja viszont a jogosítványunkat, ha nincs nálunk pénz, hogy kifizessük a kiszabott bírságot.

Denisa Bárdyová rendőrsszóvivő közlése szerint legtöbb alkalommal éppen a fizetésképtelenség, továbbá ittas vezetés miatt vonják be a jogosítványokat. Fizetőképtelenség miatt bevont jogosítványt a sofőr visszakaphatja, amikor befizeti a bírságot. A többi esetben ez nem ilyen egyszerű.

Bárdyová kifejtette, hogy ha a járművezetéstől való eltiltás időtartamának fele letelt, kérvényezhetjük a jogosítvány visszaadását. Teljesíteni kell viszont minden feltételt, melyek az elkövetett szabálysértés mértékétől is függnek. A vezetéstől való eltiltás mellett a rendőrség elküldheti a sofőrt járművezetői tesztekre, elrendelhetik az egészségügyi és pszichikai állapotának vizsgálatát és elküldhetnek járművezetői kurzusra is.

Adott esetben a kiszabott büntetés felét a törvényből kifolyólag nem engedhetik el. Bárdyová közölte, ide sorolandó, ha egy sofőrt 1 ezrelék feletti ittas befolyásoltság miatt tiltanak el a vezetéstől, és 10 éven belül ilyesmi újra előfordul.

Abban az esetben, ha nem adjuk át a rendőrnek a szabálysértés helyszínén a jogosítványunkat, adhatnak egy nyilatkozatot a bevonásáról, ami adminisztratív úton a nyilvántartásba is bekerül. A rendőrök minden szabálysértésnél megnézik a nyilvántartást, és ha bevont jogosítvánnyal vezettünk, arra pillanatok alatt rájönnek.

(Joj TV)