Mit tudnak az új rendőrségi fenevadak, amelyekkel már a Dunaszerdahelyi járásban is vadásznak a szabályszegőkre? (FOTÓK)

2023. június 30. - 12:39 | Belföld

Április közepén adták át az első 37 darab, új sárga-kék dizájnnal ellátott rendőrautót, mostanra pedig egyre többfelé találkozhatunk velük Szlovákia-szerte.

Mit tudnak az új rendőrségi fenevadak, amelyekkel már a Dunaszerdahelyi járásban is vadásznak a szabályszegőkre? (FOTÓK)
Fotók: Paraméter, TASR, rendőrség (További képekért kattints a fotóra!)

Az első járműveket Pozsony, Nyitra és Nagyszombat rendőrsége, valamint a belügyminisztérium, a speciális bűncselekményekkel foglalkozó országos parancsnokság, a válságkezelési osztály és a Fegyveres Erők között osztották szét.

Néhány nappal később már a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban is felbukkant az új szerzemény, május végén a dunaszerdahelyi VMK mögött csíptünk el egyet.

Both Péter járási rendőrkapitány akkor érdeklődésünkre elmondta, egyelőre a somorjai és a bősi rendőrőrs kapott az új Kia Ceedekből, a közeljövőben pedig várhatóan a Pozsonyban már szolgálatba helyezett Toyota RAV4-ből is érkezik a Dunaszerdahelyi járásba.

„Soha a szlovák rendőrség történetében nem kerültek az alapegységekhez ilyen kategóriájú járművek tömegesen, különösen olyan paraméterekkel, mint ezek a szolgálati járművek” – mondta korábban Hamran István országos rendőrfőkapitány.

Június utolsó napján, pénteken további 20 Toyota RAV4 PHEV szolgálati járművet osztottak szét Kassa és Eperjes megyében. A belügy összesen 400 ilyen típusú új szolgálati járművet vásárolt a rendőri egységeknek, mostanáig 162-t adtak át.

Az autók modernek, környezetbarátabbak, tágas utastérrel rendelkeznek, jobban láthatóak a terepen, ezáltal növelik a használók biztonságát is.

Egészen pontosan Toyota RAV4 Plug -In Hybrid, 2,5 típusú gépjárművekről van szó, 225 kombinált teljesítménnyel, ebből a benzinmotor 135 kW, az elektromos motor 89 kW. E-CVT-típusú automatikus váltóval van ellátva, 4x4-es meghajtású, a szén-dioxid-kibocsátása 22 g/km. Elektromos üzemmódban 75 kilométert képes megtenni. Egy jármű ára 67 546,11 euró áfával együtt. Az autóra a garancia öt évig vagy 150 ezer kilométerig érvényes.

A járművásárlás része a tárca megújítási tervének, amit tíz évre terveztek. Emellett az új autók vásárlásával a károsanyag-kibocsátást is csökkenteni akarják.


(parameter)