„Miután kinyitotta a trezort, sírva fakadt, a földre rogyott, és azt mondta, kirabolták” - Így tűnt el 45 millió korona a dunaszerdahelyi bankból

2021. június 1. - 23:42 | Régió

A Horváth Lehel és vádlottársa, K. Iván ellen zajló büntetőper június 1-i tárgyalásának legfőbb témája a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi bűnszervezet legnagyobb "fogása", egy 45 millió koronás lopás volt.

„Miután kinyitotta a trezort, sírva fakadt, a földre rogyott, és azt mondta, kirabolták” - Így tűnt el 45 millió korona a dunaszerdahelyi bankból
Farkas Natasa tanúként a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében, jobbra - a vádlottak padján - Horváth Lehel (Fotó: Paraméter)

A Specializált Büntetőbíróságon zajló eljárás keddi tárgyalási napján többek között az a Farkas Natasa tett vallomást, akinek banki magántrezorjából 2003 végén több mint 45 millió korona tűnt el. A vádirat szerint a lopás ötlete Horváth Leheltől származott, és az ő "emberei" vettek részt benne: K. Iván a lopás előkészületei során segédkezett, Karika Csaba pedig magát a lopást hajtotta végre. Utóbbit később a Sátor-féle maffia kivégzőosztaga meggyilkolta, hogy ne érhesse gyanú a bűnszervezet tagjait.


Maffiavád, öt gyilkosság, és egy nagy értékre elkövetett lopás – erről szól a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper. Összes kapcsolódó cikkünk:

DUNASZERDAHELYI MAFFIA

HORVÁTH LEHEL

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

„A céges pénzt tettük oda, erdőt akartunk vásárolni, arra raktuk félre”

– jelentette ki Farkas Natasa a bíróságon. A pénz akkori férje, Farkas Tibor cégének bankszámlájáról származott. Amikor a férfit – aki a ’90-es években üzleti kapcsolatot ápolt a vádlott Horváth Lehellel – egy korábbi tárgyaláson az ügyész megkérdezte, miért tartották a bankszámla helyett a trezorban a pénzt, így válaszolt:

„Úgy gondoltam, nagyobb biztonságban lesz a széfben, mint a számlán.”

Eleinte Farkasék nem is a saját trezorjukban, hanem egy ismerősük két kisebb széfjében – ugyanabban a bankban – gyűjtögették a pénzt. A feleség csak akkor bérelt egy nagyobb, saját széfet, amikor az ismerős két kisebb trezorja teljesen betelt. Azokban kb. 34 millió korona fért el.

A saját széfet 2003 novemberétől bérelték, az összes készpénzt abba helyezték át. Másfél hónappal később – 2003 december közepén – loptak el belőle mindent, akkor épp 45 350 000 szlovák korona volt benne.

„Miután kinyitotta a trezort, sírva fakadt, a földre rogyott, és azt mondta, kirabolták”

– emlékezett vissza egy banki dolgozó arra pillanatra, amikor Farkas Natasa szembesült azzal, hogy a trezor teljesen üres.

A vádirat szerint az elkövetők arra számítottak, hogy Farkas Tibor nem tesz majd feljelentést a rendőrségen, mert az ellopott pénz törvénybe ütköző gazdasági tevékenységből származhat. Ez azonban nem így történt. A lopás miatt Farkas felkereste a rendőrséget, bár először nem 45, hanem 3 millió korona eltűnését jelentette. A feljelentés később módosításra került, és abban pontosította az összeget.

Farkas Tibor tanúkárosult kihallgatása a Specializált Büntetőbíróság április 28-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

A család akkor úgy vélte, hogy egy banki alkalmazottnak is köze lehet a lopáshoz, de elsősorban Karika Csabára – akit Sátorék a lopás után meggyilkoltak –, valamint a jelenlegi vádlott K. Ivánra gyanakodtak, akik a másik vádlott, Horváth Lehelhez köthető személyek voltak, és akkoriban mindkettőjüknek volt széfjük a bankban - így bejárásuk volt annak trezortermébe.

Miután a rendőrséghez fordultak, Farkasékat egy másik komoly incidens is érte.

„Valamivel azután, hogy a lopás miatt feljelentést tettünk a rendőrségen, gránátot dobtak az udvarunkba. Valószínűleg elrettentésként”

– mondta a bíróságon Farkas Natasa. A szóban forgó gránát-ügyet már nem jelentették a rendőröknek.

Az érintett dunaszerdahelyi bank alkalmazottai arról számoltak be, hogy a trezor bérleti szerződése értelmében abban nem is lehetett készpénzt tartani – csak más értékeket, illetve fontos dokumentumokat. Ettől függetlenül Farkas Natasa később polgári peres eljárásban követelte vissza az ott tárolt pénzt, amelyet kilenc évig tartó pereskedést követően a bank kénytelen volt visszafizetni neki. Így végül visszakapta a kb. 45,4 millió koronát, vagyis akkor már 1 505 344 eurót.

Mivel az érintett bank biztosítója kártérítési igénnyel él a jelenleg zajló büntetőperben, ha a vádlottakat bűnösnek találják a lopás elkövetésében, nemcsak szabadságvesztés, hanem súlyos pénzügyi következmények is fenyegetik őket.

(db)