Miután leterítette áldozatait, még fejbe is lőtte őket, hogy biztosra menjen. Megszólalt a pozsonyi bár tulajdonosa

2022. október 13. - 13:42 | Régió

Egész Szlovákiát megrázta a szerdán este történt pozsonyi lövöldözés, amely során megöltek két férfit egy bárnál, ahová köztudottan az LMBTQ-közösség képviselői jártak. Az elkövető hideg vérrel gyilkolt, majd a közösségi oldalára posztolgatott.

Miután leterítette áldozatait, még fejbe is lőtte őket, hogy biztosra menjen. Megszólalt a pozsonyi bár tulajdonosa
Fotó: TASR

A Startitup szerint azt követően, hogy az elkövető leterítette áldozatait, még fejbe is lőtte őket, hogy biztosra menjen, valóban meghaltak. Ezt követően elmenekült a helyszínről, majd elkezdett a Twitteren posztolgatni. Reggel a rendőrök holtan találtak rá.

Mint kiderült, a Twitteren közzétett bejegyzése szerint az LMBTQ-képviselői elleni gyűlöletből követte el a gyilkosságot. Néhány órával a történtek előtt megosztott egy 60 oldalas, angol nyelvű kiáltványt, amiben a zsidókról, a cionistákról, valamint a fehérek felsőbbrendűségéről írt.

A történteket követően csütörtökön felszólaltak az LMBTQ képviselői. A Másság (Inakosť) nevű kezdeményezés őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Megszólalt a Tepláreň nevű bár tulajdonosa, Roman Samotný is. „Számunkra a Tepláreň egy otthon volt, ahol egy családot alkottunk. Az áldozatok a közeli barátaink voltak, és ez nagyon megrémíszt“ – mondta Samotný, aki nyomatékosította, hogy az LMBTQ-közösség elleni tudatos támadásról van szó.

„Szeretnék megérni mindenkit, hogy tudatosítsa, akárki ülhetett volna ott. Régóta tartottunk attól, hogy bekövetkezik hasonló eset. Minden nap köpködnek az ajtónkra és hányós emotikonokat küldenek nekünk“ – folytatta.

Beszédében megemlítette a szivárvány színű zászló állami épületekre való kifüggesztésének betiltásáról szóló törvényjavaslatot is, valamint megszólította azokat a politikusokat is, akik „szándékosan el akarják őket törölni“. Szavai szerint mindazok kezéhez vér tapad, akik hallgatnak. „A fájdalom óriási, mivel elvették a biztonságérzetünket“ – figyelmeztetett Samotný, aki köszönetet mondott a rendőrségnek a gyors intézkedéseiért.

Martin Macko, a Másság kezdeményezés igazgatója szerint az elkövető véletlenül tippelte ki áldozatait, az viszont szerinte nem volt véletlen, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozókat vette célba. A kezdeményezés pénteken 17 órától emlékmenetet tart az LMBTQ-közösség elleni gyűlölet elítéléséérét.


(Startitup)