Miután Orbánék meghátráltak, Vlčan törvényt készít a szlovák termőföld védelméről

2021. október 15. - 09:05 | Belföld

Samuel Vlčan földművelési miniszter (OĽANO-jelölt) törvényt készít, amely jobban védi a szlovák termőföldet a külföldi felvásárlóktól. Ezt a miniszter közölte csütörtökön.

Miután Orbánék meghátráltak, Vlčan törvényt készít a szlovák termőföld védelméről
Samuel Vlčan miniszter a magyarországi Vadászati Világkiállításon Kovács Zoltán magyar kormánybiztossal (Fotó: TASR)

„Örülök, hogy a magyar kormány átértékelte annak a tőkealapnak a létrehozását, melyből termőföldet vásárolt volna a szomszédos országokban. Ennek ellenére folytatjuk a törvény elkészítését, amely jobban védi a szlovák termőföldet, nemzeti kincsünket, egyúttal figyelembe veszi az uniós jogszabályokat” - mondta Vlčan.

Szerinte az is fontos, hogy minél jobban működjön a Szlovák Földalap. „Ha megfelelően fognak működni az intézményeink és megteremtjük számukra az ehhez szükséges anyagi hátteret, akkor meg tudják őrizni a termőföldet, képesek lesznek ellenállni a külföldi nyomásnak” - tette hozzá a miniszter.

Korčok: Vlčan tudja, mi a teendő

"Samuel Vlčan tudja, mi a teendő a szlovákiai termőföldek külföldi felvásárlásával kapcsolatban. Foglalkozni fog a témával, szakértőkkel is egyeztet" - ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter mondta csütörtökön.

"Vlčan miniszter úr az, aki, miután a magyar kormány elfogadta a külföldi mezőgazdasági földterületek felvásárlását célzó alapról szóló jogszabályt, érdeklődni kezdett a téma iránt" - hangsúlyozta Korčok.

A külügyminiszter tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a külföldi földvásárlásokról szóló határozat visszavonása mellett döntött. "Számomra ez azt bizonyítja, hogy Szlovákia fontos témát nyitott meg, mert ha nem lenne az, a magyar fél nem hozott volna ilyen döntést" - mondta Korčok. Nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, vajon egy idő után Budapest nem nyitja-e meg újra a földvásárlás témáját.

Kedden jelent meg a magyar törvénytárban, hogy a kormány visszavonja a magántőkealap létrehozásáról szóló határozatát, melynek célja termőföld vásárlása lett volna a közép-kelet-európai régióban.

Orbán Viktor magyar kormányfő júliusban rendelte el a tőkealap létrehozását 400 millió euró keretösszeggel, amely a „hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapja” lett volna, a pénz 70 százalékát a magyar állami költségvetés biztosította volna.

Kapcsolódó cikk:

Nálunk egyelőre nem vesz földet Orbán, de hogyan megy ez Erdélyben és Vajdaságban?

(TASR)