Mivel járna az óraátállítás eltörlése? Te is bekapcsolódhatsz a szavazásba!

Évek óta márciusban és októberben beszédtémát képez a nyári és a téli időszámítás váltogatása. Brüsszelben ezért úgy gondolták, megkérdezik az emberek véleményét, hogy milyen lehetőség felelne meg számukra. Most megtudhatod, milyen következményekkel járna, ha eltörölnék az óraátállítást.

Évente kétszer is átállítjuk az órákat: ősszel visszahúzzuk, míg tavasszal előreállítjuk, ami nem egy embernek okoz kellemetlenséget. Az Európai Unió képviselői ezért a probléma megoldásán fáradoznak.

A testület az interneten elérhető kérdőív formájában kéri ki az emberek véleményét az óraátállítást illetően. A kérdőívet augusztust 16-ig lehet kitölteni, és magyar nyelven is elérhető.

A komisszió három lehetőséget kínál: maradjon állandóan a téli időszámítás; maradjon állandóan a nyári időszámítás; illetve maradjanak az időszámítások váltogatásai.

Ha valaki amellett teszi le a voksát, hogy maradjon állandóan a téli időszámítás, az a korai napkeltét részesíti előnyben. A téli időszakban ez úgy nyilvánulna meg, hogy a nap körülbelül reggel 7-kor kelne. Viszont ha korábban kel, korábban is nyugszik: délután 4 óra körül már sötétedne.

Ha a téli időszámítás egész évben érvényes lenne, azt jelentené, hogy nyáron már hajnali 3-kor világosodna, és este 8 körül már sötétedne.

Ha valaki a nyári időszámítás mellett tenné le a voksát, az a későbbi napnyugtát részesíti előnyben.

Télen ez úgy mutatkozna meg, hogy reggel 8 körül kelne a nap, viszont délután 5-ig világos lenne. Nyáron reggel 4 körül kezdene világosodni, és csak este 9-kor kezdene sötétedni.

A harmadik lehetőség, hogy meghagyjuk az időszámítások váltogatásait, ahogy azt eddig is tettük.

Az óraátállítást eredetileg a világításra szükséges energia megtakarítása céljából vezették be. Annak ellenére, hogy az energiaspórolás nagy mértékben nem mutatkozott meg, az óraátállítást megőrizték. Ez azonban egyes embereknek kellemetlenségeket okoz, amíg a szervezet átszokik az új időre. Főként a márciusi óraátállítás okoz gondot, amikor az óra mutatóját egy órával előreállítjuk.

Viszont ha eltelnek az óraátállítás utáni első napok, sokak számára ez az évnek a legszebb időszaka. A hosszú estéknek köszönhetően az emberek tovább dolgozhatnak a kertjükben, vagy több időt szánhatnak a sportolásra is.

noviny.sk/para