Mivel kémek voltak Oroszország NATO-képviseletének munkatársai, hazazavarták őket

2021. október 21. - 21:51 | Külföld

A NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát, ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben.

Mivel kémek voltak Oroszország NATO-képviseletének munkatársai, hazazavarták őket
Jens Stoltenberg - TASR

Jens Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt emlékeztetett arra, a szövetség október 6-án 18-ról 10 főre csökkentette Oroszország NATO-képviseletének létszámát, az érintettek ugyanis "ellenséges tevékenységet" folytattak.

"Sajnáljuk Oroszország döntését. Nem segíti elő a párbeszédet és a kölcsönös megértést. A NATO politikája azonban következetes marad, ami azt jelenti, hogy nyitott a párbeszédre" - fogalmazott.

A főtitkár a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta különösen olyan időkben, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedtek. A NATO várja, hogy Moszkva válaszoljon a felhívására - tette hozzá.

Azzal a szerdai bejelentéssel összefüggésben, hogy Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, Stoltenberg kiemelte: az orosz ellenzéki politikus és aktivista kitüntetése erős jelzést küld Moszkvának arról, hogy az orosz nép demokráciát akar. "Oroszország a korábbinál elnyomóbb hatalommá vált bel- és külföldön egyaránt. Tovább növelte rakétaarzenálját, és ballisztikus rendszereket fejleszt, amelyek valós veszélyt jelentenek az euroatlanti biztonságra. A szövetség aggodalmát fejezi ki Oroszország felé az elmúlt években kifejtetett rosszindulatú tevékenységei miatt" - mondta.

mti/para