Mivel Matovičot a parlamentben arcon löttyintették vízzel, teremőröket szeretne a házelnök

2021. május 28. - 14:22 | Belföld

Boris Kollár házelnök elismerte, hogy a törvényhozásban teremőrség felállítását fontolgatják.

Mivel Matovičot a parlamentben arcon löttyintették vízzel, teremőröket szeretne a házelnök

Ha az ülésteremben valamilyen incidens történne, ezek az őrök kivezethetnék a képviselőket a teremből, ha kiutasításuk esetén nem távoznának önként, vagy ha zavarnák a rendet.

"Nagyon komolyan gondolkodunk a parlamenti teremőrség intézményének bevezetésén, ahogyan az például Csehországban is működik. Jelenleg nem tessékelhetünk ki senkit az ülésteremből. Csak figyelmeztethetjük és azt mondhatjuk, hogy ki van utasítva. Ha az adott képviselő ennek a felszólításnak nem tesz eleget, akkor nem foghatjuk meg a kezét és a parlament alelnökei segítségével nem tuszkolhatjuk ki a teremből - jegyezte meg a parlament elnöke.

Kollár elmondta, ő megpróbálja fenntartani a rendet a plenáris üléseken, de néha előfordul egy-egy kirívó eset. Példa erre a csütörtöki ülés, amikor Miroslav Suja képviselő egy szóváltás után egy pohár vízzel arcon öntötte Igor Matovič pénzügyminisztert. Erre Suját kiutasították a teremből, de ő ennek ellenére nem távozott.

Kollár megerősítette, hogy az összeférhetetlenségi bizottságban eljárást indítanak ellene, és az ellenzéki honatyát akár 2000 euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatják. A parlament vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy Matovičnak sem szabad provokálnia a képviselőket. "Megkértem a parlamenti frakció elnökét, hogy szóljon a miniszternek, tartózkodjon a provokációktól" - tette hozzá Kollár.

A 2 ezer eurós büntetés nevetséges összegnek hangzik ahhoz képest, ami mondjuk a magyar országgyűlésben zajlik. Néhány napja a magyar parlament elnöke, Kövér László 27,5 ezer eurónyi forintra büntette Jakab Péter jobbikos képviselőt, mert leficsúrozta a fideszes politikusokat.

(TASR/para)