MKP-HÍD: Lőttek a kétpárti koalíciónak, a megyei választásokról a régiók fognak dönteni

2017. április 26. - 18:32 | Belföld

„Történelmi lehetőséget szalasztottunk el, hogy hosszú távon együtt tudjon működni az MKP és a Híd”  – nyilatkozta Bugár Béla a két párt három órás egyeztetését követően. A politikusok az MKP pozsonyi székházában tárgyaltak.

MKP-HÍD: Lőttek a kétpárti koalíciónak, a megyei választásokról a régiók fognak dönteni
Paraméter-felvételek

A Híd elnöke szerint az volt a kérdés, a két magyar párt együtt tud-e működni, vagy a talány eldöntését rátolja a járási szervezetekre. Nem sikerült a legfelső szinten koalíciót létrehozni, azaz a járási szinten dől el az esetleges együttműködés sorsa.

Menyhárt József úgy véli, senki nem lehet elégedett a szerdai tanácskozást követően, hiszen nem sikerült megtalálni a közös pontot. Ettől még szerinte nem beszélhetünk történelmi esély elszalasztásáról. „Ez a mai helyzet csak további munkára sarkall” – így Menyhárt.

Nagyszombat megyére szűkítve a témát viszont történelmi esélyről beszélt. Utalva Berényi Józsefre azt hangsúlyozta „itt van erős jelöltünk”. A Nyitra megyei helyzet Komárom MKP-s politikusainak markáns véleménye miatt nem jött számításba. „Alulról építkező párt vagyunk, ezt el kell fogadni” jelentette ki az MKP elnöke.

Bugár nem rejtette véka alá csalódottságát. Kifejtette, olyan szándékkal jöttek tárgyalni az MKP-val, hogy a megyei választásokra rákészülődve koalícióban egyezzenek meg. „Ez nem jött össze, mivel Menyhárt Józsefék csak Nagyszombat megyéről akartak tárgyalni” – tette hozzá a Híd első embere. Az egyetlen pozitív hozadéka ennek a megbeszélésnek, hogy „sokat beszélgettünk, hosszasan tárgyaltunk” – vonta le a végső konklúziót Bugár.

Kijelentette, a Híd küldöttségének a célja az volt, hogy hosszú távú egyezség szülessen a két párt között, de csupán egyetlen megyére fókuszált az MKP, a meglévő feszültséget partneri viszonnyal lehetett volna feloldani.

Bugár Berényi József jelenlegi nagyszombat megyei alelnök megyeispáni jelöltségének támogatásával kapcsolatban kifejtette, most hogy legfelső szinten nem egyeztek meg, majd erről a régiós szervek kell, hogy döntsenek.

„Az, hogy koalíciót nem tudtunk kötni, ez hosszú távon nem jó hír. Ennél többet érdemel a szlovákiai magyarság.“

Berényi neve Bugár szerint nem oszt nem szoroz, a mai találka is azért volt, hogy a hosszú távú célokról megegyezzenek, a többi csupán eszköz.

Az MKP elnöke a kialakult helyzetet úgy jellemezte, hogy nem szabad hátradőlni, most a régiós egyeztetésekre kell összpontosítani. Egy tréfás mondással szemléltette is a helyzetet: „a Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan, ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson minket”.

(sárp)