MKP: ne csak a munkavállalókat, a vállalkozásokat is támogassa a kormány

2020. november 20. - 17:35 | Belföld

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket kér a Magyar Közösség Pártja (MKP) a kormánytól, miután tárgyalt a legérintettebb ágazatok képviselőivel. Szerintük nemcsak a munkavállalókat, hanem a vállalatokat is védeni kellene, mert nélkülük a járvány enyhülése után nem lehet majd beindítani a gazdaságot. Bíznak abban, hogy a kormány meghallgatja őket.

MKP: ne csak a munkavállalókat, a vállalkozásokat is támogassa a kormány
Fotó: Paraméter

Forró Krisztián pártelnök szerint az eddigi intézkedések elsősorban a munkavállalók védelmét célozzák, de a vállalkozásokat is védeni kell, hogy megmaradjanak a munkahelyek. Emellett sokkal kiszámíthatóbb és előreláthatóbb intézkedésekkel kellene küzdenie a kormánynak a járvány ellen.

Ezért az MKP az áfakulcs további csökkentését a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban. „A kormány a vendéglátóiparban csak a szállásadó vállalkozások esetében csökkentette az áfakulcsot 10 százalékra,

mi azt kérjük, hogy a teljes vendéglátóiparban és a turizmusban működő vállalkozások számára 10 százalékra csökkentse az áfát” – jelentette ki Farkas Iván, az MKP alelnöke.

Emellett a kormánynak nem csak a rendes munkaszerződéssel dolgozók munkahelyének megőrzését kellene támogania, hanem mindenkiét, aki a munkatörvénykönyvben szereplő valamelyik lehetőség alapján dolgozik. „Tudjuk, hogy a vedéglátóiparban sokan nem rendes munkaszerződés alapján dolgoznak, nekik is segíteni kellene” - véli Farkas.

Az MKP szerint a kormánynak át kellene vállalnia a kisvállalkozók járulékterheit is azokban az ágazatokban, amelyekre érvényesek a járványügyi korlátozások. „Természetesen egy átmeneti időszakról lenne szó” – mondta Farkas.

A párt csak bízik abban, hogy a kormány meghallgatja majd javaslatait, amelyeket már elküldtek az illetéke minisztériumoknak.

- lpj -

Címkék: MKP