A mobilok egyre jobban lenyomják a számítógépeket

2015. október 18. - 12:07 | Tech

Gyakrabban töltünk le szoftvereket a mobilunkra, mint PC-nkre, a chat programokhoz is inkább a telefonunkat vesszük elő, ahogy térképeket is már azon böngészünk - írja a 24.hu.

Aki kicsit is követi a tech-híreket, és naprakész a kütyük világában, annak már nem újdonság, hogy a mai telefonok és tabletek egy pár évvel ezelőtti laptop kapacitásával vetekszenek, komplett számítógépeket hordunk a zsebünkben. Az egyre nagyobb kijelzők, a felhasználói felület folyamatos optimalizálása és a villámgyors mobilinternet mind abba az irányba mutat, hogy a mobileszközök minél több területen vegyék át a laptopok vagy PC-k szerepét a mindennapokban. Van olyan terület, ahol ez már megtörtént, van ahol még várat magára, legalábbis a Samsung Techonomic Index 2015 kutatása szerint.

Alkalmazások letöltésére már most jóval többet használjuk a mobilunkat, vagy tabletünket, mint a számítógépünket. A válaszadók 63%-a használ előre nem telepített applikációkat a mobilján, míg a laptopján vagy PC-jén mindössze a megkérdezettek egyharmada. Képek és videók készítésében ugyan nem a számítógéppel kell felvenni a versenyt, viszont azokat már egyértelműen szívesebben nézegetjük, vagy osztjuk meg a mobil eszközeinken (63%), mint a számítógépen (39%). Másik felhasználási terület, ahol a megkérdezettek már inkább a telefonjukat részesítik előnyben, az a különböző térkép és helymeghatározó alkalmazások. 59%-uk nyilatkozta, hogy ha valami ismeretlen helyre szeretne eljutni, már inkább az okostelefonjára bízza magát, szemben a számítógépet preferálók 46%-ával, ami érthető, hiszen a telefont útközben is könnyedén elővehetjük.

Facebookozáshoz szinte ugyanakkora arányban használták a válaszadók az okostelefonjukat (72%), mint a számítógépet (78%), amiktől alig marad el a táblagépek ilyen célú használata (61%). A közösségi tartalmak fogyasztása tehát már egyáltalán nem helyhez kötött tevékenység és a következő években várhatóan még inkább a mobileszközök felé fog eltolódni az ilyen oldalak adatforgalma. A pénzügyek online intézése egyre inkább általánossá válik, viszont a kutatásból egyértelműen kiderül, a fentiekkel ellentétben a magyarok ezeket a műveleteket még mindig inkább számítógép előtt intézik. A megkérdezettek kicsivel több, mint harmada szokott az okostelefonján tranzakciókat indítani, ami ugyan jelentős arány, de még mindig jócskán elmarad az online bankolókétól (72%). A másik leggyakoribb internetes pénzmozgással járó tevékenység az online vásárlás, ahol egyelőre szintén a számítógépet választják többen (59%), a mobillal szemben (28%).

Jöhet akkor az akadémikus kérdés: ezek szerint lassan eltűnnek a PC-k? Azért erről nincs szó, egyszerűen csak azokról a területekről szorul vissza, ahol a mobilitás fontos. Manapság már senki nem rohan haza, mert Facebookoznia, vagy e-maileznie kell, és ez teljesen rendben is van így. Viszont egyelőre a professzionális munkák nagy része, így például a grafikai, zenei feladatok, a programozás, tervezés nem kerül át az erre még sok szinten alkalmatlan mobilokra, és bár a lehetőség megvan rá, hogy ezt a cikket már mobilon pötyögjük be a szerkesztőségi rendszerbe, azért egy fizikai billentyűzettel megírni, majd a borítóképet egy teljes értékű Photoshoppal megszerkeszteni még mindig PC-n gyorsabb és kényelmesebb.

24.hu

Címkék: számítógép, mobil