A modern hazafiasságot hirdeti Ivan Korčok – összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, hogy indulhasson az elnökválasztáson (FOTÓK)

2023. november 7. - 11:52 | Belföld

Ivan Korčok karrierdiplomata, volt külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy összegyűjtötte a közvetlen elnökválasztáson való induláshoz szükséges 15 ezer aláírást. Az elnökválasztás 2024-ben lesz.

A modern hazafiasságot hirdeti Ivan Korčok – összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, hogy indulhasson az elnökválasztáson (FOTÓK)
Ivan Korčok (Fotók: TASR - Martin Baumann - további képekért kattints a fotóra!)

„Több mint 30 év telt el Szlovákia megalakulása óta, de az államiság kiépítésében valahol félúton megálltunk”

– mondta kampányterveivel kapcsolatban. A hazafiasság erősítésével is foglalkozni kíván, amely meglátása szerint vagy kikopott az emberek tudatából, vagy egyes politikusok sajátították ki és használják fel oly módon, amihez sok ember nem akarja, hogy bármi köze legyen.

„Én a modern hazafiasságot hirdetem. Úgy vélem, ez az egyik olyan dolog, amellyel összeköthető a társadalom”

– mondta, hozzátéve, hogy a társadalom most rendkívül megosztott, és nagyon sok a választóvonal.

Korčok megköszönte adományozóinak az anyagi támogatást, erre a célra transzparens bankszámlát nyitott. Indulási szándékát augusztusban jelentette be. Rajta kívül civil jelöltként indul a köztársaságielnök-választáson egy másik karrierdiplomata és volt külügyminiszter, Ján Kubiš is.

Az államfőt öt évre, közvetlenül választja a lakosság. Az induláshoz 15 parlamenti képviselő támogatása, vagy 15 ezer támogató aláírás szükséges. A jelöléseket legkésőbb az államfőválasztás hivatalos kihirdetését követő 21 napban lehet leadni.

Zuzana Čaputová államfő megbízatása 2024-ben telik le, nem indul újra a posztért.


TASR