Modernizálnák a dánok a Csallóközkürtön működő sertésfarmot, az önkormányzat rendkívüli ülésen tárgyal a kérelemről

2019. október 14. - 17:43 | Régió

Rendkívüli testületi ülésre kerül sor kedden Csallóközkürtön. Az ülésen a Dan-Slovakia Agrar kérelmét fogják megtárgyalni, amely a községhez tartozó Sósszigetben működtetett sertésfarm modernizációjával kapcsolatos.

Modernizálnák a dánok a Csallóközkürtön működő sertésfarmot, az önkormányzat rendkívüli ülésen tárgyal a kérelemről
Fotó: Pixabay - illusztráció

A község polgármesterétől, Rabay Anikótól megtudtuk, a dánok egyelőre nem részletezték a kérelmüket, azt a keddi rendkívüli testületi ülésen fogják bemutatni.

„Egyelőre számunkra sem ismertek a részletek. Van már egy működő sertésfarmjuk a szóban forgó területen, és ezt akarják modernizálni, azt azonban még nem tudjuk, hogy ez mivel járna” – mondta.

A Csallóközkürthöz tartozó Sósszigeten található farmon jelenleg kocafarm működik, az istállók azonban egyelőre nincsenek felszerelve modern technológiával.

„Úgy gondoltam, hogy nem a községi hivatal hatásköre megítélni a kérelmet, nem szerettünk volna egyedül dönteni, ezért arra kértem a testületet, hogy hallgassák meg, pontosan mit is szeretne a cég.

Csak egy rövid beadványt kaptunk, amelyben a véleményünket szeretnék kikérni, de nem igazán tudjuk, hogy pontosan mit is kellene véleményeznünk, mert egyelőre nincs a birtokunkban semmilyen jellegű projekt vagy tanulmány ezzel kapcsolatban” – tette hozzá a polgármester.

A rendkívüli ülésre, amelyre meghívták a vállalat képviselőit is, kedden 17 órakor kerül sor a csallóközkürti községi hivatalban.

A nagymegyeri székhelyű Dan-Slovakia Agrar legutóbb a gútai sertésfarm bővítésével kapcsolatos szándékával került a figyelem központjába. A Gútához tartozó Stagnócán működő sertésfarm egyelőre nem a dánok tulajdona, de a projektbe közel 5,5 millió eurót szándékoznak invesztálni. A szándékukat azonban intenzív ellenkezés kísérte az elmúlt hetekben, a helyiek petícióval tiltakoznak a sertésfarm ellen, a vállalat szerint azonban ennek az lehet az oka, hogy az embereknek nincs elegendő információjuk a cégről. Ezt úgy küszöbölnék ki, hogy fogadják a nyilvánosságot és bemutatják a tevékenységüket. A napokban mi is ellátogattunk a vállalat telephelyére, a rövidesen megjelenő riportunkban a cég igazgatója, Morgens Hansen jellemzi a tevékenységüket.


(fl)