Módosíthatják a nyugdíjtörvényt, amivel a Fico-kormány megszívatta az 1957 és 1963 között született nőket!

2020. szeptember 9. - 17:02 | Belföld

A parlament elé kerül egy törvénymódosítás, mellyel az előző kormány által megszavaztott, a nyugdíjplafonról szóló törvény igazságtalanságait tervezik helyreállítani.

Módosíthatják a nyugdíjtörvényt, amivel a Fico-kormány megszívatta az 1957 és 1963 között született nőket!
Illusztráció

A kormány jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvényt, melyet azonban a parlamentben még módosító indítványokkal fognak kiegészíteni - árulta el Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter a kormány szerdai ülését követően. Eredetileg egy ilyen javaslattal készültek, amelyben azt javasolták, hogy a törvénymódosítással azt követően foglalkozzanak, hogy az Alkotmánybíróság döntött a nyugdíjplafon kapcsán tett beadvánnyal.

A Sme rodina már hosszabb ideje bírálja a módszert, ahogy az előző kormány megszabta a nyugdíjkorhatár plafonját. Emiatt ők voltak azok, akik beadványt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz.

A törvénymódosítást a koalíció három pártjának egy-egy képviselője, Petra Krištúfková (Sme rodina), Anna Zemanová (SaS) és Katarína Hatráková (OĽANO) készítették. Ez a módosítás azt az igazságtalanságot hivatott eltávolítani a törvényből, mely az 1957 és 1963 között született nőket érinti.

Azt a táblázatot módosíthatják, mely megszabja, hogy a nők és férfiak az általuk nevelt gyermekek számától függően mikor mehetnek nyugdíjba, az említett években születetteknél ugyanis a tavaly elfogadott nyugdíjtörvény nem vagy csak részben veszi figyelembe a gyerekek számát.

Akkoriban megírtuk, hogy például egy 1954-ben született nő esetében egy gyermek felnevelése 9 hónap, 2 gyermeké pedig 30 hónap kedvezményt jelentett, az 1957-eseké, akik tavaly lettek 62 évesek, egy gyermek már semennyivel, de két gyermek még mindig 9 hónappal hozhatja korábbra a nyugdíjkorhatárt. Aztán ugrunk három évet, az 1960-asoknál két gyermek 2 hónapot, az egy évvel később születetteknél már 4 hónapot, míg a '65-ösöknél egy gyermek 6, kettő pedig 12 hónap kedvezmény jelent. A két év, amit kihagytunk, az 1958 és 1959, aki pedig ebben az évben született, annál nem számít, hogy felnevelt-e két gyermeket, nulla hónap jár érte.

A képviselőnők most olyan módon változtatnák meg a törvényt, hogy akiket az igazságtalanság érint, azoknál is érvénybe lépjen, hogy minden gyermek esetében fél évvel korábban, de legfeljebb 18 hónappal korábban mehessenek nyugdíjba, mint a velük egykorú gyermektelenek. Ez azt jelenti, hogy aki egy gyermeket nevelt, az hat, aki kettőt, az 12 hónapot nyerne, három- vagy többgyermekesek pedig 18 hónapot.

Milan Krajniak közölte, megoldást találtak arra is, hogy mit kezdjenek azokkal, akiket ez pillanatnyilag már érint, tehát akik most már nyugdíjban lehetnének, de a hatályban lévő törvény miatt még nem tehetik. Ők kompenzációként kapnák meg azt az összeget, amennyi járna nekik, ha már bizonyos ideje nyugdíjban lennének.

(TASR)