Módosított a stratégiáján a kormány, hogy olcsó áramhoz jussunk, de így sem biztos, hogy beválik

2022. december 15. - 14:56 | Belföld

Hatmilliárd euró vagy háromezer euró háztartásonként. Így hirdette meg december elején a pénzügyminiszter az energiaárak kapcsán tervezett anyagi támogatást.

Módosított a stratégiáján a kormány, hogy olcsó áramhoz jussunk, de így sem biztos, hogy beválik
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A hozzájárulás lehetővé tenné, hogy januártól mindössze 15 százalékkal emelkedjen a gáz és a hő ára, míg korábban 100-300 százalékos drágulás veszélye fenyegette a családokat.

Az ígéret akkor úgy szólt, hogy a villamos energia jövő évi ára az idei szintjén marad, a támogatás nélkül viszont akár 400 százalékkal is drágább lehet.

A pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetési tervezetben csaknem 2,1 milliárd eurót különített el a hő- és gázárak csökkentésére. Az elektromos áram árának csökkentését illetően azonban az Igor Matovič vezette tárca közölte, nem számolnak konkrét összeggel.

Ezt a Szlovák Villamosművekkel (SE) kötött memorandummal indokolta, amely garantálja az idei árakat, tehát azok befagyasztását. A Hospodárske noviny ugyanakkor rámutatott, a szolgáltatást támogató tevékenységek és a hálózati veszteségek akár több tíz százalékkal is emelhetik a végső villanyszámlát, ez pedig visszafordíthatatlan lenne.

A kormány ezt végül úgy oldotta meg, hogy az eredeti tervekkel szemben mégis állami forrást pumpálna a rendszerbe. Ehhez azonban elengedhetetlen a jövő évi állami költségvetés jóváhagyása.

A kormány ma elfogadta azt a rendeletet, amely alapján a lakossági gáz ára egy meghatározott koeficiens alapján emelkedik, ez pedig 15 százalékos drágulást eredményez. A költségek különbözetét a határozat alapján a gazdaságügyi minisztérium fedezi.

A kisvállalkozói áram esetében a kormány úgy határozta meg az együtthatót, hogy az árnövekedés 43 százalékos lesz. Az elosztás és a rendszerszolgáltatás díja várhatóan nem változik. Mindez együtt 50 millió euróval rövidítené meg az államkasszát.

Hő esetében legfeljebb 15 százalékban határozzák meg az áremelést. Ha az árszabályozó ennél magasabb árat határoz meg, a különbözetet ugyancsak a gazdasági minisztérium fizeti. Erre 395 millió eurót különítettek el.

Karel Hirman gazdaságügyi miniszter leszögezte, a kabinet világos szabályokat fektetett le az energiaszolgáltatók számára. "Az állami költségvetést azonban el kell fogadni" – húzta alá.

A tárcavezető szerint a gazdaságügyi minisztérium teljesítette a feladatát, hogy a háztartásokat ne érje ársokk január elseje után. A miniszter ugyanakkor elismerte, ha nem hagyják jóvá a jövő évi költségvetést, az nehéz helyzetbe sodorhatja az energiaszolgáltatókat. Hozzátette, ennek ellenére rendelkezésre áll az árak kompenzációjához szükséges jogi keret, ezeknek a szabályozásoknak köszönhetően pedig az vonatkozik majd az energiaárakra, amit a kormány december elsején bejelentett.


(HNonline.sk)