Módosították az ápolási díj kifizetéséről szóló törvényt

2020. szeptember 17. - 19:10 | Belföld

Nem jogosult a járvány miatt kifizetett ápolási díjra (OČR) az a szülő, aki csak azért nem küldi iskolába a gyermekét, mert tart a koronavírus-fertőzéstől. Ez abban az esetben áll fenn, amikor az adott iskola vagy óvoda egyébként rendesen működik. Ez a szociális biztosításról szóló törvénymódosításból következik, amelyet csütörtökön fogadott el a parlament. A jelenlévő 136 képviselőből 110-en támogatták a javaslatot. A jogszabályról rövidített eljárásban tárgyaltak.

Módosították az ápolási díj kifizetéséről szóló törvényt
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Az érvényben lévő törvény szerint a járvány miatt igényelt ápolási díj kifizetésének feltétele egyebek mellett az, hogy a gyermek ne menjen óvodába vagy iskolába.

Arról, hogy a gyermek elmegy-e óvodába vagy iskolába, a szülő dönt, aki ezzel egyúttal az ápolási díjra való jogosultságáról is dönt.

„Az előterjesztett javaslat célja, hogy eltávolítsa azokat az esetleges értelmezési problémákat, amelyek a járvány miatt kifizetett ápolási díjra való jogosultság kapcsán merültek fel, az iskolák és óvodák rendes, vagyis korlátozásoktól mentes működése idején” – magyarázta a munkaügyi tárca. Újabban tehát a járvány miatt fizetett ápolási díjra nem jogosult az a szülő, aki csak azért nem küldi iskolába a gyermekét, mert aggódik az egészségéért.

Ugyanakkor: a szülő továbbra is jogosult a járvány miatt fizetett ápolási díjra, ha krízishelyzet idején az illetékes szervek úgy döntenek, hogy bezárják az óvodát vagy iskolát, esetleg ezek részeit, például egyes osztályait.

TASR