Módosították a himnusztörvényt, senkit nem fenyegethet a bünti

2019. május 15. - 11:18 | Belföld

Gyorsított eljárásban elfogadta a törvényhozás a lex DAC-nak is nevezett jelképtörvény módosítását, aminek köszönhetően most már fel sem merülhet a himnuszok éneklésének büntethetősége.

Módosították a himnusztörvényt, senkit nem fenyegethet a bünti
Fotó: Paraméter

Mivel a parlament a múlt héten megtörte az elnöki vétót, az SNS által beterjesztett törvény szerdán az eredeti formában lépett életbe, de ugyanezen a napon azt is megszavazták a képviselők, hogy ez az egész bizonytalan helyzet lezáruljon.

Ahogy azt a hidasok április közepén jelezték a portálunknak, ha az új szabály eredeti verziója életbe is lép, csak pár napig marad érvényben, egészen addig, amig ez a szerdán jóváhagyott módosítás hatályba nem lép.

107 képviselő szavazta meg a hidas javaslatot, aminek értelmében a jogszabály legvitatottabb rendelkezéséből - ("Az állami himnusz állami ünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős, országos vagy helyi jelleggel bíró alkalmakkor kerül lejátszásra vagy eléneklésre; más állam himnusza csak akkor kerül lejátszásra vagy eléneklésre, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége.”) - kikerül a kizárólagosságot jelentő "csak" szócska és kiegészül azzal, hogy: "az előző rendelkezés nem érinti a természetes és a jogi személyek azon jogát, hogy más ország himnuszát játsszák vagy énekeljék."

Erről a kérdésről már a múlt héten parázs vitát folytattak a képviselők, ahogy arról beszámoltunk, magyarok kaptak hajba a parlamentben a himnusztörvény miatt, de a megoldás már akkor körvonalazódott.

A jelképtörvény szerdán elfogadott új változata attól függően lép hatályba, hogy azt Andrej Kiska államfő mikor írja alá.

(sp)