Módszertani útmutató készült a megyéknek a kisebbségek nyelvhasználati jogairól

2021. július 15. - 15:33 | Belföld

A megyei önkormányzatoknak is be kell tartaniuk a nemzeti kisebbségek jogait, ebből a célból módszertani útmutató készült számukra – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Kovács Zoltán, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának munkatársa.

Módszertani útmutató készült a megyéknek a kisebbségek nyelvhasználati jogairól
-illusztráció- (Fotó: TASR/Marko Erd)

A hivatal leszögezi, hogy a települési önkormányzatok komoly előrelépést tettek a kisebbségi jogok betartása területén az elmúlt években, de megyei szinten még számos hiányosság mutatkozik.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a tavalyi éves jelentésében is rámutatott erre, és találkozót kezdeményezett az SK 8 társulás képviselőivel, melyen kiderült, hogy szakmai és módszertani útmutatóra van szükségük a megyéknek.

A kisebbségi nyelvhasználatról szóló éves jelentéshez elfogadott január 13-i kormányhatározat értelmében Július Jakab, a kormányhivatal vezetője és a kisebbségi kormánybiztos módszertani útmutatót készített és adott ki a megyék számára, amely a kormánybiztos weboldalán is elérhető a Módszertani és szakmai segítség részben (Metodická a odborná pomoc).

„Áttörésről beszélhetünk a kisebbségi nyelvhasználati jogok alkalmazása területén. A módszertani útmutató azzal a céllal készült, hogy elősegítse a jogbiztonságot és a jogérvényesítést, továbbá kijelölje a megyei önkormányzatok feladatait és lehetőségeit a kisebbségi nyelvhasználat terén. A közeljövőben mindent megteszünk, hogy ezen a területen elérjük a maximumot, amit a törvények lehetővé tesznek”

- tette hozzá Bukovszky.

TASR