A mohi erőmű 3. blokkját 2019 második negyedévében helyezik üzembe

Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatott kedden, az erőműben tartott ellenőrzési nap keretében.

„Nincs szó a költségvetés emeléséről, azt 5,4 milliárd euróban állapítottuk meg. Ebből az összegből 4,9 milliárd euróra már megkötötték a szerződéseket, több mint 4,5 milliárd euró pedig kifizetésre került” – magyarázta a miniszterelnök.

„A holnapi (7.11.) kormányülésen kellene jóváhagynunk a Szlovák Villamos Műveknek nyújtandó kölcsönt. A Bőssel összefüggő esetleges követelésekre, melyek a szlovák állam által a Szlovák Villamos Művek ellen folytatott bírósági tárgyalás eredményeként léphetnek fel, csak később fogunk igényt tartani, tehát tulajdonképpen ez is hasonló lesz, mint a részvényesi hitel” – jelentette ki Peter Žiga gazdasági miniszter.

Pellegrini hozzátette: a harmadik és a negyedik blokk építését új projektmenedzser irányítja, a váltás pedig pozitív eredményeket hozott, aminek köszönhetően tartani tudják az első, kulcsfontosságú határidőt. Július 15-én kezdődik a hidroteszt, melynek keretében ellenőrzik a legfontosabb rendszereket. Ezt további ellenőrzések és tesztek fogják követni.

Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója és az igazgatótanács elnöke szerint a harmadik blokkot 2019 második negyedévében helyezhetik üzembe, a negyediket pedig nagyjából egy évvel később.

A mohi villamos erőművet eredetileg 2012-ben tervezték megnyitni, a költségvetés eredetileg 2,8 milliárd euró volt. A határidőket fokozatosan kitolták, a költségvetés pedig emelkedett. A tavaly márciusi rendkívüli közgyűlésen elfogadtak egy 2017-2021-es időszakra érvényes stratégiai tervet, melynek része az erőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezése is 5,4 milliárd euróból.

A kormányfő az ellenőrző nap keretében bejelentette: a gazdasági miniszterrel együtt idén ősszel visszatérnek Mohira, hogy ellenőrizzék a határidők betartását. Hozzátette: ha ismét halasztásokra kerül sor, felelősségre fogják vonni az illetékeseket, akik fékezik az építkezést.

TASR