Mondjon le! - korrupcióellenes tüntetéstől voltak hangosak Pozsony utcái

2017. április 18. - 18:30 | Belföld

Mintegy 5 ezer ember vett részt azon a pozsonyi korrupcióellenes tüntetésen, amit két diák szervezett. 

Mondjon le! - korrupcióellenes tüntetéstől voltak hangosak Pozsony utcái
Fotó: TASR

A Szlovák Nemzeti Felkelés terén a tömeg a különbözü korrupciós ügyek kivizsgálását követelte, illetve azt, hogy az eddigi nyomozás döcögőssége miatt a felelősök mondjanak le. Konkrétan Tibor Gašpar rendőrfőkapitány, Robert Kaliňák belügyminiszter és Dušan Kováčik speciális ügyész lemondását sürgették a tiltakozók.

A tüntetők leginkább azt kifogásolják, hogy Szlovákiában egymást érik a korrupciós botrányok, és a felelősök meg röhögnek a markuba, nincs következménye a tettüknek.

Többen a „Bűncselekmény megtörtént“ jelszót skandálták, utalva ifjabb Kováč 1995-ös elrablásával kapcsolatos mečiari blöffre, aki többször hangoztatta, nem is történt bűncselekmény. „Jobb országot szeretnénk!“, „Nekünk nem mindegy!“- hangzottak a tüntetés további jelmondatai.

A SzNF terén felállított pódiumra kiállt Maroš Kramár és Ján Greššo is, akik az államfő fiának 1995-ös elhurcolását feldolgozó Emberrablás című filmben is szerepeltek. Kramár azt reméli, hogy az alkotmánybíróság jóváhagyja a mečiari amnesztiák eltörlését. „Bízzatok abban, hogy a dolgokat meg lehet változtatni!“ – szólt a tömeghez, utalva arra, hogy pár hete még elképzelhetetlen lett volna egy csomó kormánypárti képviselővel kapcsolatban, hogy megszavazza a parlamentben az amnesztiák sárba tiprását.

A tüntetésen felszólalt az ifjabb Kováč ügyével összefüggésben meggyilkolt Róbert Remiáš édesanyja is. „Önökkel egykorú volt a fiam, akitől megfosztottak. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a fiatalokat támogassam“ - nyilatkozta Anna Remiášová.

Az ellenzéki politikusok nem vettek részt a megmozduláson. Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) úgy nyilatkozott, azért nem csatlakozik a tüntetéshez, hogy ne adjon ürügyet arra, hogy egyesek pártos akciónak tüntessék fel a megmozdulást.

Sme/para