Monika Jankovská annyira nincs jól, hogy rendre nem jelenik meg a bírósági tárgyalásokon

2023. november 2. - 16:34 | Belföld

Monika Jankovská, a korábbi igazságügyi államtitkár az eljárás távollétében történő lefolytatását kérte, az ügyvéde szerint az egészségi állapota miatt.

Monika Jankovská annyira nincs jól, hogy rendre nem jelenik meg a bírósági tárgyalásokon
Fotó: TASR - archív

Csütörtökön kezdődött a főtárgyalás a trencséni Fatima bárral kapcsolatos ügyben a Zsolnai Járásbíróságon.

Monika Jankovská, az igazságügyi minisztérium volt államtitkára ellen zsarolás és az igazságszolgáltatás akadályozása bűntette miatt emeltek vád alá. A csütörtöki tárgyaláson nem jelent meg, de beleegyezett, hogy az eljárást a távollétében folytassák le. Erről Erdős Péter ügyvédjén keresztül tájékoztatta a szenátust.

Az ügyben vádat emeltek a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes osztályának volt vezetője, Krajmer Róbert és Peter Vasko ellen is. Utóbbi megjelent a tárgyaláson, de kérte az eljárás távollétében történő lefolytatását, ennek pedig a bíróság helyt adott.

Ondrej Repa, a Speciális Ügyészség ügyésze a főtárgyaláson ismét előterjesztette a vádiratot. "Meghallgatták a védelem váddal szembeni álláspontját, majd a meghallgatás a tanú, Michal V. sértett kihallgatásával folytatódott, akit a szóban forgó cselekmények érintenek. A tanú spontán vallomást tett, miközben emlékezett az eseményekre. Úgy gondolom, hogy ez a kijelentés összhangban van a nyomozás során tett korábbi nyilatkozataival” – mondta.

Az ügyet korábban a Nagyszombati Járásbíróság tárgyalta. Március végén azonban az Alkotmánybíróság semmissé tette a Legfelsőbb Bíróság határozatát, amely 2021 szeptemberében a Fatima-ügyet a trencséni bíróságról Nagyszombatba helyezte át. A Legfelsőbb Bíróság végül a Zsolnai Járásbíróságra utalta az ügyet. A zsolnai bíróságon az első tárgyalást szeptember 28-ra tűzték ki, de Michaela Glembová bíró elhalasztotta, mert a vádlott Peter Vasko ekkor nem jelent meg.

Nem ez volt az első eset, hogy Jankovská az egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg bírósági tárgyaláson, vagy épp idő előtt kellett távoznia onnan. Tavaly augusztusban például annyira remegni kezdett, hogy félő volt, összecsuklik. Néhány méterre a bíróság épületétől aztán sírva is fakadt a vádlott.

(parameter)