Montenegrói hadifoglyok Nagymegyeren

2021. július 15. - 17:34 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCLXXXIX.

Montenegrói hadifoglyok Nagymegyeren
Archív felvétel

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(CLX. rész)

Halálos munkabaleset történt Komáromban. Hornyák Ferenc, a MÁV váltókezelője az újvárosi vasúti hídon munkája közben egy mozdony alá került, melynek kerekei egyik kezét és egyik lábát lemetszették. Az elgázolt vasutas elvérzés következtében meghalt. A vizsgálatot az illetékes hatóságok elindították.

*

Báró Harkányi János kereskedelemügyi miniszter rendeletben tiltotta meg, hogy az államvasutak személyzete alkalmi jutalmat vagy ajándékot fogadjon el, „mert ez az alkalmazott önérzetével és állása tekintélyével össze nem egyeztethető”.

Az ajándék vagy jutalom elfogadását a miniszter fegyelmi vétségnek minősíti és figyelmezteti a személyzetet arra, hogy „az ajándék ellenében teljesített kedvezés a hadiszállítás körül elkövetett visszaélésekről alkotott magyar törvény alapján – mint a hadviselés érdekei ellen elkövetett bűncselekmény –, a bíróságok részéről is a legszigorúbb elbírálásban részesülhet”.

A kiadott rendelet a háborús viszonyok megszüntetése után is érvényben marad – tartalmazza a miniszteri rendelet.

*

„A megszállott Montenegróból mintegy 5000 megbízhatatlan polgárt internálnak a nagymegyeri fogolytáborba. Vannak köztük papok, bírók, tanítók, ügyvédek és hivatalnokok is” – tette hírül a Komáromi Ujság 1916. szeptember 21-én.

*

Nagymegyeren a járdaépítés jól előrehaladt, valószínű, hogy az 1916. évi őszi sarak bekövetkeztével minden fő utca betonjárdával lesz ellátva.

*

Hirdetés: „Zongorákat és pianínókat bérbe ad, hangol, javít, vesz és elad, szakszerűen bőröz Katona Rudolf vizsgázott zongorahangoló Komáromban, Fazekas utca 16.szám.”

Lelkes Vince