A moratórium meghosszabbítása az Alkotmánybíróságon végezheti

2019. október 29. - 10:36 | Belföld

A közvélemény-kutatásokra vonatkozó, 50 napos moratórium bevezetéséről szóló jogszabály-módosítás valószínűleg az Alkotmánybíróságon fogja végezni. Ezt Peter Kresák, a Híd képviselője jelentette ki hétfőn, hozzátéve: nagy rá az esély, hogy a panaszbeadvány sikeres lesz.

A moratórium meghosszabbítása az Alkotmánybíróságon végezheti
Fotó: TASR

Dušan Jarjabek, a Smer-SD képviselője tagadta, hogy megegyeztek volna az ĽSNS párttal a javaslat támogatásáról.

„Egyezséget kötöttek egy koalíción kívüli párttal. Komoly kifogásom van a javaslat ellen. Valószínűleg az Alkotmánybíróságon végzi” – jegyezte meg Kresák. Hangsúlyozta, hogy nem szavazta meg a módosítást, ellenkezőleg, Cséfalvay Katalin független képviselő javaslatát akarta támogatni, aki 48 órára csökkentette volna a felmérések eredményeinek közzétételére vonatkozó moratóriumot.

Bugár Béla, a Híd elnöke kijelentette: a törvényt Marian Kotleba pártja, az ĽSNS segítségével fogadták el. „Sajnálom. Úgy vélem, hogy ez a szövetség utal valamire” – fogalmazott a pártelnök. Hozzátette, ez most rosszabb, mint amikor a Hidat azért bírálták, mert nem szavazott meg bizonyos koalíciós javaslatokat.

Bugár szerint a párt már korábban jelezte, hogy nem fogja támogatni a javaslatot. Arra is figyelmeztetett, hogy a „nem fair felmérések” eredményeit külföldön, például a szomszédos országokban továbbra is közzétehetik.

A javaslatot elutasította Sárközy Irén, a Híd képviselője is. A hidas képviselők közül egyedül Jakab Elemér támogatta a moratórium meghosszabbítását. Az összes ellenzéki párt ellene szavazott, az ĽSNS kivételével.

Dušan Jarjabek, a Smer-SD képviselője nem lát kivetnivalót abban, hogy a törvényt az ĽSNS segítségével fogadták el. „Senki sem szövetkezett senkivel. Mindenki a legjobb tudása és a lelkiismerete szerint nyilvánított véleményt. Biztosíthatom önöket, hogy semmiféle egyezség nem létezik” – tette hozzá. Jarjabek tehát kizárta, hogy a Smer-SD előre megegyezett volna az ĽSNS párttal a törvény támogatásáról.

Arra a kérdésre, hogy ez egy jövőbeni koalíció előjele-e, azt válaszolta, hogy a szóban forgó pártok közül egyik sem tudja, hogy egyáltalán bejut-e a parlamentbe.

A parlament hétfőn szavazta meg a Smer-SD képviselői által benyújtott jogszabály-módosítást, melynek értelmében tizennégy napról 50 napra hosszabbodik a közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratórium. Ez azt jelenti, hogy a választások előtt legalább 50 napig nem lehet majd közzétenni a felmérések eredményeit. A változás már a jövő évi parlamenti választásokat is érinti.

(TASR)