Moratóriumot sürgetett az év végéig az emlékeztető oltásokra a WHO vezetője

2021. szeptember 8. - 20:55 | Külföld

Ismételten felszólította a gazdag országokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy az év végéig tartózkodjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltásoktól, miután a korábbi hasonló felhívásai többnyire süket fülekre találtak.

Moratóriumot sürgetett az év végéig az emlékeztető oltásokra a WHO vezetője
-illusztráció- (Fotó: AP)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kijelentette: megdöbbentették a gyógyszergyártók kijelentései, akik szerint a vakcinaszállítmányok elegendőek mind az emlékeztető oltásokhoz, mint az oltóanyaghiányban szenvedő, de sürgősen vakcinára szoruló országok számára.

A WHO főigazgatója leszögezte:

"Nem tűrhetem tovább némán, amint a globális oltóanyag-szállítást ellenőrző cégek és országok azt gondolják, hogy a világ szegényeinek be kell érniük a maradékkal".

Tedrosz korábban szeptember végéig szorgalmazott moratóriumot az emlékeztető oltásokra. A gazdag országok - közöttük az Izrael, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Államok - már megkezdte, illetve fontolgatja a harmadik adag vakcina beadását a fertőzésnek leginkább kitett lakosoknak, így az idős, illetve a meggyengült immunrendszerű embereknek.

A főigazgató közölte, hogy szeptemberben "egyértelmű támogatásról" kapott üzenetet a befolyásos G20 országcsoport egészségügyi minisztereitől, amelyben biztosították arról, hogy segítenek elérni a WHO célkitűzését: valamennyi ország lakosainak 40 százalékát oltsák be az év végéig.

"Egy hónappal ezelőtt globális moratóriumra szólítottam fel az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban, hogy legalább szeptember végéig tekintsék elsődlegesnek a világszerte kockázatnak kitett, az első oltásra váró embereket"

- mondta Tedrosz, aki szerint azóta kevés változás történt azóta a helyzetben.

"Így a mai nap a moratórium kiterjesztését kérem a legalább az év végéig, hogy minden ország be tudja oltani a lakossága legalább 40 százalékát"

- tette hozzá.

A WHO szerint eddig 5,5 milliárd koronavírus elleni védőoltást adtak be, de ennek 80 százalékát a felső és közepes jövedelmű országok kapták. A gazdag országok egy milliárd adag vakcina adományozására tettek ígéretet, de ennek mindössze nem egészen 15 százalékát teljesítették.

"Nem újabb ígéreteket akarunk, hanem a vakcinákat"

- mondta az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetője.

(MTI)