Morgás kis hazai trolltipológiával - utcán, a boltban, a közösségi hálón és mindenütt ki lehet okádni bármit

Ardamica Zorán | 2022. szeptember 22. - 19:19 | Vélemény

„Pedig mély tenger a nép: bármi napfény

Sem hatja át tömét; sötét leend az…”

                                           Madách Imre

Morgás kis hazai trolltipológiával - utcán, a boltban, a közösségi hálón és mindenütt ki lehet okádni bármit
Egy troll - TASR

Mind az orosz mozgósítás, mind a putyini nukleáris fenyegetés, mind pedig a szlovák parlamenti (parlamenti?) / koalíciós (koalíciós?) működésképtelenség kihozta az utóbbi napokban, órákban a magukban dühöt eddig elfojtókból is a legmarkánsabb véleményeket az utcán, a boltban, a közösségi hálón és mindenütt, ahol azokat büntetlenül ki lehet okádni.

Azt már megszoktuk, hogy egyes kommentek teljesen ignorálják a formális logikát. Szerintük például nem akkor lesz vége a háborúnak (értsd: béke lesz), ha a támadó abbahagyja a támadást, hanem akkor, ha az áldozat abbahagyja a védekezést. Ezért nem is kéne segíteni az áldozatot, hogy hamarabb adhassa meg magát. Hab a logikai tortán: az áldozatot Amerika és az EU támogatja, tehát Ukrajnának egy amcsi támogatással a háta mögött kéne magát megadnia akkor, amikor éppen jól halad a saját területe visszafoglalásával stb. Vagy: legyen végre béke, de nyerjen Putyin a magyargyilkos ukránok ellen - az nem baj, hogy akkor Putyinból közvetlen szomszéd lesz, és több lehetősége adódik minket is sakkban tartani... Az se baj, ha függünk az orosz gáztól, csak ne legyen drága... Fegyvereket küldeni a jogosan védekezőnek, az a béke elleni cselekmény, de az orosz mozgósítás, na, az hótzicher maga a szent békeharc...

Vagy hazai témában: nem jó a Szövetség, mert bevették a hidasokat, akik nem kellenek, mert ide csak tökös, nemzetikereszténykonzervatívfideszes MKP-sok kellenek, pl. Gyimesi, aki mellesleg egy másik párt képviselője, miközben szövetkezve sem hozzák a magyar politikusok a parlamenti küszöböt... Vagy: azért szemeznek Boris Kollárral, mert a hagyományos családi értékeket védi - bizonyára még az egynejűség előtti korokból származó tradíciókra gondolnak...

A másik megszokott módszer a terelés: De az ukránok is megérik a pénzüket, de Amerika is birodalmat épít, de Józsi meg buzi stb. Bármi, csak nem az eredeti kérdésre adott válasz legyen. Belpol: Matovič rossz, mert nem engedi lejjebb az árakat, de a romák meg bezzeg ellopják a fát.

És van a teljesség és a mélység igénye nélkül még minimum két arcba mászó kategóriája az internet bölcseinek. Az egyik a nevét sem képes leírni, nem használ állítmányt, központozást és olykor szavakat sem. 4-5 általános + az élet iskolája… Vele itt ne foglalkozzunk.

A másik a formális logikát nélkülöző posztolókkal rokon, csak ő éppenséggel tovább megy és az agyában kialakult katyvaszból valamiféle sajátos szófűzés mentén próbál kialakítani egy összefüggésrendszert, mely szerint ő a világot értelmezi. Ő a legveszélyesebb, mert mindenféle információt hajlamos világképpé gyúrni tekintet nélkül annak valóságtartalmára, fontosságára, értékére, időszerűségére stb. Ez a típus nem csupán mértékegysége, hanem eredménye és gyorsítója is a nép – helyesbítek, mert a népet tiszteljük –, pontosabban tehát a biomassza-tömeg elbutulásának és erőszakossá válásának. Az ebbe a típusba tartozók óriási hányada hajlamos nem csupán legitimálni a vad, ősemberi erőszakot mint a megoldás legkézenfekvőbb metódusát, hanem közvetve vagy közvetlenül táplálja is. E kategória képviselői a semmit meg nem oldó, de családcentrikus nemzetmentőnek mutatkozó Matovičot ugyanúgy lámpavasra akasztanák, mint az „amcsibérenc”, „mocskoslibsi” Sulíkot. Vagy simán beszavazzák majd a parlamentbe Pellegrini szocdemnek mutatkozó, legalább retorikájában nyugatorientált, jólétet és biztonságot ígérő pártját, miközben a meccsen a 64 vármegye hányásszagú zászlaját lobogtatva fognak részegen tótozni. És semmilyen érvet el nem fogadnak, ők azok, akikkel nem lehet vitát, sem párbeszédet folytatni, mert trollbeszédjükben sem az összefüggések nem igazak, sem a fogalomhasználat nem helyes, sem hajlandóságuk nincs a tényszerű argumentációra. Minap pl. a kereszténydemokrácia egy fokozott híve azzal vádolta meg a neten a szlovák katolikus egyházat, hogy üldözi a magyar katolikus hívőket. Nem üldözi, csak leszarja, úgy diszkriminálja, hogy nem ad neki magyar papot, mert nem tartja fontosnak. Ez persze mocsokság, minimum ignorancia, de az üldözés mégis csak más. A világban sajnos sokmillió keresztényt valóban üldöznek, ők fizikai veszélyben élnek - van különbség! Az ilyen csúsztatások nagyon veszélyesek. Egyfelől fennáll a nukleáris fenyegetettség, másfelől egy nyelvi jog csak részleges biztosítása mint veszély - ha itt nem fontosak az arányok, akkor ne csodálkozzunk, hogy az emberek képtelenek értékelni a saját helyzetüket.

És akkor a logika vagy az összetett gondolatépítés meghazudtolásán kívül alig vettük figyelembe e kis tipológiában az etika és a humánum szempontjait. Talán mert annyira elkeserítő a helyzet, talán mert annyira együtt jár az ostobaság a rosszakarattal, agresszióval és intoleranciával...

De hát mit is csodálkozzunk, ha az oktatásügy nem tudja, vagy nem akarja biztosítani, hogy kilencedikes korára mindenki elmesélhesse, szakos által kiválóan tanított polgári nevelés órákon (és még néhány társadalomtudománnyal, kultúrával összefüggő tárgy óráin) megtanult különbséget tenni az ügyészség és bíróság, együgyűség és a szívjóság, a parlament és a kormány, a képviselő és a miniszter, a kéményseprő és a mentős, az igazgató és az izgató között. Mégiscsak a suliban kéne megtanulni megírni egy 3 soros kérvényt vagy egy egyszerű önéletrajzot, megfogalmazni féloldalnyi érvelő szöveget, és hogy nem érdemes benyúlni a vigyázz, harapós kutya feliratú tábla alatt a kerítésen.

Persze, az iskola semmiképpen nem lehet az elhülyülés egyetlen ellenszere, de - lásd a pedagógustársadalom bizonyos tagjait, s komplexusventillálási szokásaikat - színtere és katalizátora se legyen!

Hiszen látjuk, hogy amikor egyik-másik iskola aztán pár betűt odaír egy-egy troll neve elé akkor is, ha az illető evidensen félkegyelmű és/vagy extrémista, seperc alatt elszaporodik a fajtája a tudományos akadémiákban, egyetemeken, politikai funkciókban is, nem csupán a közösségi hálókon és a kocsmák leköpdösött lépcsőin. Meg nem bírsz tőle szabadulni.