Most akkor legyen az a büdös Híd-MKP koalíció vagy sem? És ki vezesse?

2019. augusztus 7. - 15:58 | Belföld

Több érdekfeszítő momentumra rámutatott a Focus felmérése, amit a Híd párt rendelt meg. Megvizsgálták, mi történne, ha külön-külön indulnának, illetve ha egyben, de megkérdezték azt is, hányan támogatnák a pártok koalícióját, illetve kit látnának szívesen a választási lista élén.

Most akkor legyen az a büdös Híd-MKP koalíció vagy sem? És ki vezesse?
Bugár Béla és Menyhárt József (Archív felvétel)

Ha külön indulnak, akkor a dél-szlovákiai régióban végzett reprezentatív felmérés szerint a Híd pártra körülbelül másfélszer annyian szavaznának, mint az MKP-ra. A megkérdezettek 27,9%-a választaná ugyanis a Hidat, míg 17,4%-uk az MKP-t. 16,5%-uk biztosan nem menne el szavazni, 11,9% pedig ezt mérlegeli.

Meglehetősen magas egyébként a PS/Spolu koalíció támogatottsága is a dél-szlovákiaiak körében, szám szerint 8,5%.

Íme a sorrend, ha külön-külön indulnak:
Híd - 27,9%
MKP - 17,4%
PS/Spolu - 8,5%
Sme rodina - 3,6%
Smer-SD - 3,2%
Za ľudí - 2,5%
SaS - 2,2%
KDH - 2%
MKDSZ - 1,3%
OĽaNO - 1,1%
ĽSNS - 1%
Magyar Fórum - 0,6%

Érdekes szituációt jelez előre a felmérés a közös lista esetén. Az várható volt, hogy a két párt külön-külön elérendő eredménye nem adódik össze, de tulajdonképpen a választóik negyede elpártolna. Ha összeadjuk, akkor a két pártnak a dél-szlovákiai választók körében 45%- körüli eredményt kellene elérnie, a Focus felmérése szerint az eredmény viszont negyedével rosszabb, mindössze 34,5%. Eközben nőne a választástól távol maradók aránya (20,7%) és a bizonytalanoké is (18,1%). Megduplázná egyébként még így is gyenge eredményét a két másik magyar törpepárt, az MKDSZ (2,8%), illetve a Magyar Fórum (1,3%). Ugyancsak megnőnek az ĽSNS támogatottsága (2,7%).

Lássuk az eredményeket Híd-MKP koalíció esetén:
Híd-MKP - 34,5%
PS/Spolu - 6,7%
MKDSZ - 2,8%
ĽSNS - 2,7%
Smer-SD - 2,5%
Sme rodina - 2,7%%
KDH - 2,2%
SaS - 2,1%
OĽaNO - 1,4%
Magyar Fórum - 1,4%
Za ľudí - 1,4%
SNS - 0,8%

A felmérés szerint a megkérdezettek 20%-a egyértelműen egyetért a Híd és az MKP koalíciójával, míg 30% efelé hajlik. 21% nem igazán pártolja a dolgot, míg 19% egyáltalán nem szeretné a közös indulást. A kérdésre nem tudott választ adni a megkérdezettek 10%-a.

Abban a kérdésben pedig, hogy ki vezesse a közös listát, eléggé egyértelműnek tűnik a válasz. Vagy Bugár Béla, vagy a fene tudja. A Híd elnökét a válaszadók közel 40%-a látná szívesen a koalíciós lista élén, közel ekkora, 35% alatti a bizonytalanok aránya.

Az MKP jelenlegi és elmúlt időszakának elnökei nem igazán teljesítettek jól: Menyhárt Józsefre és Csáky Pálra tulajdonképpen ugyanannyian (kb. 7%-nyian) voksoltak, Berényi Józsefet pedig még tőlük is kevesebben, mintegy 3%-nyian látnák szívesen a Híd-MKP lista élén.

Őt négyen követik 2% körüli eredménnyel, egy MKP-s (Bárdos Gyula), egy hidas (Érsek Árpád) és két Magyar Fórumos (Simon Zsolt, Gál Zsolt).

(parameter)