Most azokat az oroszokat szívathatja meg Európa, akiknek a véleménye odahaza számít

2022. augusztus 13. - 07:03 | Külföld

Érzékeny pontra sikerült rátapintani azzal a felszólítással, hogy az EU állítsa le a turista vízumok kiadását az orosz állampolgároknak - jelentette ki az észt kormányfő pénteken, miután kormánya szigorította is az orosz beutazókra vonatkozó szabályokat.

Most azokat az oroszokat szívathatja meg Európa, akiknek a véleménye odahaza számít
A dubrovniki tengerpart - illusztráció / Fotó: Flickr

A javaslatot, miszerint az EU tagországai függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk, miközben az orosz kormány háborút folytat Ukrajna ellen, először Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vetette fel, majd később csatlakozott hozzá Észtország és Finnország miniszterelnöke, Kaja Kallas és Sanna Marin.

Kaja Kallas most közölte: a felvetést követő heves reakciók az orosz elit részéről arra utalnak, hogy ez hatékony szankciós eszköz. Az észt kormányfő a tallinni rádióban fejtette ki álláspontját.

"Tudni kell, hogy Oroszország lakosságának csak mintegy 10 százaléka utazik külföldre, főleg Moszkvából és Szentpétervárról, és pont ők azok, akiknek a véleménye számít otthon" - mondta Kallas.

A politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök személyesen őt is megtámadta a Twitteren.

"Ebből látszik, hogy ez az Achilles-sarkuk. Ez olyasmi, amitől nagyon tartanak, vagyis ez hatásos lehet" - fejtette ki Kaja Kallas.

Az észt kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba.

Kallas a rádióinterjúban arra is kitért, hogy az Oroszországból beutazók esetében nem egyenlő a terhek megoszlása az európai országok között.

"Európa kitiltotta a légteréből az orosz repülőket. Így az oroszok csak három országon keresztül léphetnek be Európába; Finnországon, Észtországon vagy Lettországon át. Így nem tartom méltányosnak, hogy más schengeni országok kiadják a vízumokat, de a tényleges terheket nekünk hármunknak kell viselnünk" - tudatta Kaja Kallas.

Szlovénia még vizsgálja

A ljubljanai kormány még vizsgálja az orosz állampolgárok turistavízumának felfüggesztésére tett javaslatot - közölte pénteken a külügyi tárca, hozzátéve, hogy Szlovénia továbbra is "az EU-tagállamokkal közösen keresi a megoldásokat". A minisztérium kiemelte: Szlovénia a vízumeljárás során megköveteli annak igazolását, hogy a turisták valóban Szlovéniába érkeznek, mégpedig úgy, hogy vízumigényléskor érvényes repülőjegyet is fel kell mutatniuk a kérelmezőknek.

Robert Golob szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: hivatalosan nem ismeri a kezdeményezést. "Miután megismertük, és a megfelelő fórumon vita folyt róla, először bemegyünk a parlamentbe, hogy megbeszéljük a külügyi bizottsággal, és majd csak utána mondjuk el az álláspontunkat" - fogalmazott a miniszterelnök.

Horvátországban több az orosz turista, mint az ukrán menekült

Eközben a horvát lapok arról cikkeztek pénteken, hogy Horvátországban több az orosz turista, mint az ukrajnai menekült.

A Vecernji List című horvát napilap azt írta: az orosz-ukrán háború kitörése óta 50 ezer orosz turista érkezett az országba, míg az ukrán menekültek száma 20 ezer. Hozzátették: bár közvetlen repülőjárat nincs Oroszország és Horvátország között, a turisták Szerbián és Törökországon keresztül érkeznek az országba érvényes vízummal.

A lap jelezte, az orosz turistavízumok felfüggesztésének kérdését az uniós külügyminiszterek a hónap végén vitatják meg Csehországban, amely júliusban vette át fél évre az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

A schengeni övezetben érvényes vízum szabad mozgást tesz lehetővé az övezet mind a 26 tagországában.

(MTI)