Most egy brutális gyilkost hagyott futni a nem először hibázó bíró

2015. november 5. - 10:42 | Belföld

POZSONY - A holland Gerrit Jan Kramert életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti, amiért 2014 novemberében Széplak utcai lakásában (Pozsony) megverte majd felgyújtotta 25 éves barátnőjét, Simonát.

Most egy brutális gyilkost hagyott futni a nem először hibázó bíró
Gerrit Jan Kramer és a meggyilkolt 25 éves lány

A gond csak az, hogy az egyébként hajóskapitányként dolgozó férfi szabadlábon várhatja meg ítéletét, mivel a pozsonyi I-es számú járásbíróság bírájának hibája miatt egy héttel a november 5-re kitűzött tárgyalás előtt szabadlábra került.

Stanislav Dutko bíró ugyanis "elfelejtette" a felettes megyei bíróság rendelkezésre bocsátani a holland férfi panaszát, melyet vizsgálati fogságának meghosszabbításával kapcsolatban tett.

Dutko egyébként meghosszabbította a vizsgálati fogságot, de a vádlott fellebbezését csak a döntése utáni 27. napon kézbesítette a felettes szervnek - ugyanakkor, amikor lejárt a vizsgálati fogság. Így a hatályos jogszabályok alapján Gerrit Jan Kramer szabadlábra került.

A bíró irodája mellesleg a megyei bíróság épületében található, ezért is furcsa, miért várta meg, míg a férfi kiszabadul, és miért tartott neki 27 napig a panasz kézbesítése.

A holland hajóskapitány egyelőre nem lógott meg az igazságszolgáltatás elől, megjelent az ügy november 5-i, csütörtöki tárgyalásán. "Nem vagyok bűnös. Élek azzal a jogommal, hogy nem teszek vallomást" - jelentette ki a bíróságon.

Stanislav Dutko 17 éve bíró, és hibáiból kifolyólag már több veszélyes bűnöző is szabadlábra került.

Ő volt például az, aki akkor döntött Karol Mello vizsgálati fogságba helyezéséről, amikor a számos gyilkossággal gyanúsított férfi már előzetesben volt, és már vádat emeltek ellen. A bíróságnak így nem volt más választása, mint szabadon engedni a maffiózót, aki azóta Belize-ben éli életét. A bírót akkor hat hónapig tartó 50 százalékos fizetésmegvonással büntették felettesei.

Később Dutko hibájából került szabadlábra Jozef Bajnoci, aki ketaminnal kábított el, majd megerőszakolt egy lányt. Akkor Dutko hasonló hibát vétett, mint a holland hajóskapitány ügyében, és a Mello-ügyhöz hasonlóan akkor is 50 százalékos fizetésmegvonással büntették.

Szintén Dutko engedte szabadon gyanús körülmények között Martin Rácot, aki a vád szerint egy autótolvaj-bandát vezetett. Akkor felettesei úgy döntöttek, hogy a bíró nem követett el hibát.

Stanislav Dutko ellen most újabb fegyelmi eljárás indul, a Pluska.sk információi szerint elképzelhető, hogy soha többé nem öltheti magára a bírói talárt.

(para/pluska)