Most jöhet, ami még nem volt: aki nyitva akar tartani, az szervezze meg a tömeges tesztelést

2020. november 10. - 20:43 | Belföld

Éttermek, fitneszközpontok, uszodák, iskolák, mozik és a templomok részt vehetnének a tömeges tesztelésben. Cserébe - bizonyos további feltételek mellett - újból működhetnének.

Most jöhet, ami még nem volt: aki nyitva akar tartani, az szervezze meg a tömeges tesztelést
Fotó: TASR

Ezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette ki a leginkább érintett ágazatok képviselőivel folytatott keddi, négy órán át tartó találkozó után. Hogy ebből lesz-e bármi is, az péntekig dől el.

A tesztelést részben a létesítményeik megnyitásában érdekelt közösségeknek kell megszervezniük. Ez azt jelentené, hogy

az állam bebiztosítaná a vizsgálatokhoz szükséges felszerelést, valamint a hadsereg vagy a rendőrség képviselőinek jelenlétét, és az érintett szektorok képviselői pedig az egészségügyi szakembereket és az önkénteseket. Az iskolák, éttermek, szállodák és fitneszközpontok képviselői csütörtökön újra találkoznak a miniszterelnökkel, és a kormányfő pedig pénteken kihirdeti a végső döntést.

"Ilyen közös erőfeszítéssel nagyobb szabadsághoz juthatunk" - mondta a miniszterelnök. A nyitvatartás érdekében körülbelül háromhetente meg kellene ismételni a teszteléseket, és csak az aktuális tanúsítvánnyal, - a jól ismert certifikátummal - rendelkező személyek látogathatnák a felsorolt intézményeket. Ha az illetékesek rábólintanak, első ilyen jellegű tömeges tesztelésre november végén kerülhetne sor.

Marek Harbuľák, a szlovákiai szállodák és éttermek szövetségének vezérigazgatója elképzelhetőnek tartja a szolgáltató egységek újranyitását a vázolt feltételek mellett. Hozzátette: megtesznek mindent, ami az erejükből telik, de ehhez legkésőbb november végén ismerniük kell a világos szabályozást.

Az edzőtermek tulajdonosai a közösségi hálón közzétett bejegyzésükben megjegyezték, hogy a keddi találkozón nem került szóba a kompenzációk kérdése. Hozzátették: konkrét állami segítséget vártak.

Matovič kijelentette: ha a javaslatot a tárgyalópartnerek nem fogadják el, vagy nem sikerül kellő számú mintavételi helyet felállítani, akkor maradnak a korlátozások, illetve a fertőzöttek számának jelentősebb növekedése esetén a már jól ismert tömeges tesztelés.

TASR