Most jött el az MKDSZ ideje? A törpepártnak nagy szerep juthat a Híd és az MKP jövőjét illetően

Már mintegy hét éve annak, hogy bejelentették a a kezdeményezést, míg közel hat évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, mostanáig azonban jelentősebb eredményt a választásokon nem tudott felmutatni. Most választási párt lehet belőle - értesült a Denník N.

Most jött el az MKDSZ ideje? A törpepártnak nagy szerep juthat a Híd és az MKP jövőjét illetően
Bugár Béla és Menyhárt József (Archív felvétel)

 

Szombaton bejelentette a parlamenti választások előtti együttműködésről szóló tárgyalások újrakezdését/folytatását az MKP a Híd párttal, aminek utóbbi is örvendett. Nem babra megy a játék, hiszen az MKP az elmúlt három választások alkalmával nem tudott bejutni parlamentbe, a Híd pedig éppen bukásra áll, a Denník N viszont úgy tudja, hogy most nagy eséllyel együtt indulhatnak, nem koalícióban, mivel azok a tárgyalások befulladtak, hanem egy választási párt listáján, amely pedig az MKDSZ lehet.

Az MKDSZ már augusztusban megegyezett a Híddal a választásokon való együttműködésről, ennek azonban akkor különösebb jelentősége még nem volt, mostantól viszont lehet.

Szombaton pedig a Menyhárt József vezette tömörülés, az MKP úgy határozott, hogy a hazai magyarság két meghatározó pártjának - a parlamenten kívüli MKP, illetve a kormánypárti Híd - együttműködése képezheti az alapot, amire építeni lehet.

Őry Péter alelnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy nemcsak a Híddal, de az abból kivált Simon Zsolt vezette Magyar Fórrummal is tárgyalni szeretnének.

A Denník N viszont úgy tudja, hogy a Híd és az MKP közti tárgyalások már most előrehaladottak, és akár az elkövetkező napokban megszülethet a megállapodás. Állítólag már arról is megegyeztek, hogy mindkét párt elnöke rajta lesz a listán, ám sem Bugár Béla, sem Menyhárt József nem kerül be az első tízbe, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a választóknak kellene őket "bekarikázni" a parlamentbe.

Sem a Híd, sem az MKP nem reagált egyelőre az ezzel kapcsolatos kérdésekre, ám a Híd az MKP országos tanácsa után jelezte, "pozitívan értékeli az MKP OT-a döntését, s legfőképpen azt, hogy akkor, amikor az ország és a szlovákiai magyar közösség az önálló Szlovákia történelmének egyik legfontosabb parlamenti választása előtt áll, át tudott lépni azokon az árkokon, amelyeket az elmúlt évtized csatározásai vájtak pártjaink és választóink közé."

Az egységes fellépés nagyobb esélyt jelenthet a parlamenti képviseletre, ugyanakkor bizonyára sokakat ki is ábrándítottak az elmúlt hónapok történései, különösen, hogy ez idő alatt megalakult az Összefogás nevű formáció, amely pedig éppen az említett választási párt szerepét kívánná betölteni. Hozzájuk csatlakozott többek között a Hídból távozott Nagy József is.

(Denník N/parameter)