„Most a korábbi vetéseink aratása következik” – karanténkérdés Limpár Imrének

2020. május 15. - 15:04 | Kultúra

Közélet a korona idején. Így született meg a Karanténkérdés elnevezésű sorozat. Récsei Noémi – televíziós és rádiós műsorvezető – ismert és elismert szakemberek véleményére volt kíváncsi a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ezúttal Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus, A siker tervezhető című könyv szerzője válaszol.

RN: Mit gondol, milyen társadalmi változásokat fog előidézni a világjárvány?

LI: Bárcsak váteszek lehetnénk, s tudnánk, mit hoz a jövő. A válaszokban sok vágyunk bukkan fel: milyennek szeretnénk látni a jövőt! Ilyekor indulnak el sokan olyan tévúton, hogy a válság mekkora lehetőség, s most frázisok sora következhetne, de ez csúfos féligazság lenne. A válság persze lehetőség, ez igaz, de – mint a lehetőségeket általában – csak kevesen ragadjuk majd meg.

Mit várok? Most a korábbi vetéseink aratása következik. Ahol repedések voltak a párkapcsolatban, ott szakadékok keletkeznek, ahol szakadékok, ott válások jönnek. Ahol egymásra hangolódás csírái és gyöngyszemei mutatkoztak, ott az egy életre történő elköteleződés szárba szökkenése zajlik épp. Ahol félelem, szorongás, létbizonytalanság volt a tudattlan bugyraiban, ott a kiszámíthatatlan mindennapok erősödnek meg, amikben többé semmi sem biztos, s mindig résen kell lenni, szinte senkiben sem bízni, hiszen a pallos, mint láttuk, bármikor lecsaphat. Ahol nyugalom és ötlet volt a mélyben megpihenve, ott remek vállalkozások, s egy új egység születik. Ezt várom, semmi többet.


Bővebben: FB - Limpár Imre

FB: Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei

Kapcsolódó cikk:
„A járvány alázatra int” – karanténkérdés Tóth Krisztinának