Most a legnagyobb a fertőzés esélye – ekkor tetőzhet az omikron-hullám Szlovákiában

2022. február 16. - 09:55 | Belföld

A szakértők szerint közeledünk az omikron-hullám csúcsához. Ebben a hullámban volt eddig a legtöbb fertőzött, valamint a legmagasabb napi esetszám, és a pozitivitás is rekordot döntött.

Most a legnagyobb a fertőzés esélye – ekkor tetőzhet az omikron-hullám Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

A koronavírus-járvány eddigi rekordja február 8-án volt, amikor 20 582 PCR-teszt lett pozitív 24 órán belül.

Richard Kollár matematikus szerint február 10. és 20. között várható az aktuális omikron-hullám csúcsa Szlovákiában, pontos napot azonban nehéz meghatározni, már csak az adatok pontatlansága miatt is.

Kollár hozzátette, bár az elmúlt napokban kis mértékben csökkent a napi esetszám, kevesebb tesztet is végeztek, a pozitivitás tehát még nem csökkent, ellenkezőleg, kissé emelkedett is, jelenleg viszont már stagnál.

A szakértő kifejtette, hogy egy hét alatt a tizedével csökkent az 5-9 éves fertőzött gyerekek száma, valamint egyre kevesebb a pozitív eset a 10 és 14 év közötti korosztályban is. Emelkedik viszont az 50 év feletti fertőzöttek aránya, a legnagyobb ütemben a 90 év felettieké nőtt – egy hét alatt konkrétan 50 százalékkal.

Kollár kiemelte, bár úgy tűnhet, hogy a megbetegedések száma fokozatosan csökken, a fertőzés esélye ezen a héten a legnagyobb a járvány kezdete óta.

A matematikus szerint az omikron variáns összesen 2 millió embert fertőz meg az országban az aktuális hullám ideje alatt.

Jó hírnek számít viszont, hogy a kórházakban továbbra is stabil a helyzet, és csökken a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek száma, ami azt jelenti, hogy kevesebb áldozatot követel a fertőzés, mint az előző hullámokban.


(tvnoviny.sk)