Most már biztos: a munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre!

2020. április 2. - 20:36 | Belföld

A munkanélküliek, akiknek a koronavírus-válság idején nehéz lenne állást találni, a munkájuk elvesztését követő fél éves határidő letelte után is kapnak majd munkanélküli járadékot. Ez a Munka törvénykönyve módosításából következik, amelyet csütörtökön fogadott el a parlament. Az újítás minden munkanélkülire vonatkozni fog, tehát azokra is, akik a módosítás hatályba lépése előtt veszítették el az állásukat.

Most már biztos: a munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre!
Illusztrációs felvétel (TASR)

A Munka törvénykönyve módosításából az is következik, hogy a jövőben az alkalmazott otthonról is végezheti a munkáját, amennyiben adottak az otthoni munkavégzés feltételei.

Ahhoz, hogy egy munkáltató megkapja a munkahelyek megőrzését elősegítő támogatást, becsületbeli nyilatkozatot kell majd tennie arról, hogy teljesíti a támogatás odaítélésének a feltételeit. Ezek egyike az adó- és járulékfizetési kötelezettségek teljesítése.

A módosítás értelmében erősítik azoknak az alkalmazottaknak a védelmét, akik beteg családtagról való gondoskodás, illetve kötelező karantén miatt nem tudnak dolgozni. Az ilyen alkalmazottakat tilos lesz elbocsátani.

Amennyiben hatósági intézkedés vagy rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet, szükségállapot kihirdetése miatt kell egy cégnek beszüntetnie vagy korlátoznia a működését, a munkáltató az alkalmazottak átlagfizetése 80%-ának megfelelő összeget fizethet bérkompenzációként. Erről a szakszervezetek képviselőivel való egyeztetés nélkül dönthet. A bérkompenzáció ugyanakkor nem lehet kevesebb, mint a minimálbér összege.

A bizottságok javaslata értelmében a módosítás nem fogja tartalmazni azt a rendelkezést, mely szerint a munkáltató arra kötelezhette volna az alkalmazottat, hogy a későbbiekben dolgozza le azt az időt, amely alatt a cég zárva tartott ugyan, de bérkompenzációt fizetett. Az utólag ledolgozandó időt legfeljebb 400 munkaórában határozták volna meg.

TASR