Most már a magyaroknak is ugyanakkora lesz, mint a szlovákoknak

2018. február 20. - 13:32 | Belföld

Érsek Árpád szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvény gyakorlatba történő átültetésének a jele, hogy a belügyminisztérium februártól érvényes rendelete értelmében új típusú helységnévtáblák jelenhetnek meg a kisebbségek lakta régiókban.

Most már a magyaroknak is ugyanakkora lesz, mint a szlovákoknak
Fotók: Cséfalvay Á. András

Ezeknek az új tábláknak a prototípusait mutatta be a hidas közlekedési miniszter, amelyek mérete és betűtípusa a szlovákkal megegyező, csupán a színük eltérő és a cseréjüket az adott út fenntartója finanszírozza.

Érsek nem tekinti kétnyelvűségi mérföldőnek ezt a folyamatot. Ahogy ő fogalmazott, csak teszi a dolgát.

„Én nem bonyolódok ilyen nagy szavakba, én csak állandóan nyomom azt, hogy ez az egész folyamat haladjon”

- jegyzete meg Érsek. Mindenhol az adott út fenntartója kezeli a kérdést, ezért - az elsőosztályú utak kivételével, ami állami tulajdonként a szaktárcához tartozik - majd a megyék és a helyi önkormányzatok döntenek a cseréről. Elsősorban ott, ahol az megsérült, esetleg leverték vagy átfestették.

Az említett állami - I. osztályú - utak mentén összesen mintegy 325 magyar nyelvű tábláért felel a tárca. A kérdésre, voltak e kritikus hangok a koalíción belül ezzel a táblásítási folyamattal összefüggésben, a miniszter megjegyezte, azok morgolódtak, akik még nem látták az új helységnévtáblákat. Ezek a táblák európaibbak a mostaniaknál, ezáltal a szlovák nemzetről is pozitív képet fest az új lehetőség – tette hozzá.

(sárp)