Most már mehet a boltba az is, aki vírusos, és a fertőzött maga értesíti a kontaktszemélyeket

2020. december 22. - 19:10 | Belföld

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legfrissebb rendelete értelmében a COVID-19-pozitív személy indokolt esetben elhagyhatja a házi karantént, például létfontosságú áruk beszerzése céljából, ha azokat más nem tudja biztosítani számára.

Most már mehet a boltba az is, aki vírusos, és a fertőzött maga értesíti a kontaktszemélyeket
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az illetőnek FFP2 maszkot kell viselnie és fertőtlenítenie kell a kezeit. A TASR hírügynökséget Daša Račková, a közegészségügyi hivatal szóvivője tájékoztatta kedden. A tünetmentes COVID-19-pozitív személyek közeli hozzátartozó temetésén is részt vehetnek. A többi résztvevőtől legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk. Ez esetben is kötelező az FFP2 maszk viselése és a kézhigiéna betartása.

A COVID-19-pozitív személyek kötelessége értesíteni a fertőzöttségükről azokat a személyeket, akikkel a tesztelés előtti két napban szorosabb kapcsolatban voltak. A kontaktszemélyeknek is házi karanténba kell vonulniuk. A karantén időtartama attól a naptól számítódik, amikor a kontaktszemély utoljára érintkezett a COVID-19-pozitív személlyel.

„Így nem kell arra várniuk, hogy az epidemiológiai vizsgálatot végző regionális hivatal felveszi velük a kapcsolatot. Ha tünetmentesek, a PCR teszt sem szükséges. A karantén tíz nappal azután ér véget, hogy az illető utoljára érintkezett a COVID-19-pozitív személlyel” – fejtette ki Daša Račková, a közegészségügyi hivatal szóvivője. Hozzátette: a PCR tesztelés továbbra is igényelhető, ezt leghamarabb a pozitív személlyel való utolsó érintkezés utáni ötödik napon végzik el. A karantén ebben az esetben a negatív teszteredmény kézbesítése után ér véget. Nem kell tehát kivárni mind a tíz napot.

A házi karantén feltételeit módosító friss rendelet célja csökkenteni a regionális közegészségügyi hivatalokra háruló adminisztratív terheket.

TASR