Most már tudjuk, mire lenne elég egy szlovákiai magyar összefogás

2019. július 24. - 14:00 | Belföld

A Fórum Kisebbségkutató Intézet júniusban végzett egy közvélemény-kutatást a hazai egységes magyar érdekképviselettel összefüggésben, ami alátámasztja a már eddig is tapasztalt jelenséget, miszerint a választókedvünk megcsappant. Ugyanakkor az intézet szerint a felmérés összességében nemcsak annak az igényét mutatta ki, hogy erős magyar parlamenti képviseletet szeretnénk, hanem azt is igazolni látszik, hogy a magyar pártok összefogása a szavazók választókedvének és a közös listára szavazók számának növekedését eredményezné.

Most már tudjuk, mire lenne elég egy szlovákiai magyar összefogás
Archív felvétel

A Fórum Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege 149 felvidéki település összesen ezer magyar lakosának adatközlése alapján jutott arra az eredményre, miszerint ha a közeljövőben lennének a parlamenti választások, a megkérdezettek 67%-a menne el szavazni. Ebből 37% biztosan elmenne, 30% valószínűleg, és minden negyedik nem szavazna. Összehasonlítva ezeket az eredményeket az egy évvel ezelőtti felmérésünk eredményeivel – amikor is 77% válaszolta, hogy elmenne szavazni – látható, hogy a szlovákiai magyarok választókedve megcsappant, és nem mellékesen alacsonyabb az országos átlagtól.

Azok, akik biztosan vagy inkább nem mennének el választani, tizennégy lehetséges ok közül ezt leginkább a következő hárommal indokolták: a politikusok nem tartják be az ígéreteiket (89%), a Híd és az MKP között nincs összetartás (84%), a politikusok nem a választók érdekeit képviselik (78%).

A Fórum felmérése szerint a négy magyar pártra - a Hídra, az MKP-re, az MKDSz-re, illetve a Magyar Fórumra - összesen 57% szavaznának, ami lényegében megfelel a 2018-ban mért 58%-nak. Míg azonban a 2018-as kutatás alapján csupán a megkérdezettek 5%-a szavazott volna szlovák pártokra, a jelenlegi felmérés szerint már a 14%-uk. Vagyis

miközben a magyar pártok támogatottsága nem nőtt, a szlovák pártoké jelentősen megemelkedett, ami a felmérés szerint elsősorban az újonnan alakult pártok népszerűségének köszönhető.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 88%-a szerint szükséges, hogy a szlovákiai magyaroknak legyen saját politikai képviseletük és a szavazók a politikai érdekképviselet legmegfelelőbb formájának az egyetlen magyar politikai szubjektumot tartják (67%), a második helyen a magyar pártok együttműködése (21%) szerepel. Az érdekképviselet lehetséges további formáit, - tehát a külön utat járó több magyar pártot (2%), a szlovák pártokon belül működő magyar képviselőket (4%), a magyarok érdekeit felvállaló szlovák pártot (3%) - csupán elenyésző számuk tartja a legmegfelelőbbnek. Aztán persze vannak olyanok is, akik szerint nincs szükség külön magyar érdekképviseletre (3%).

Kiderült az is a felmérésből, hogy

az összefogásra épülő politikai képviselet a szavazókedven is lendítene, hiszen abban az esetben, ha a parlamenti választások előtt a magyar pártok összefognának, a válaszadók 75%-a jelezte, hogy elmenne szavazni (összefogás nélkül ez az arány 67%), és 70%-uk egyben erre a képviseletre szavazna (összefogás híján a négy magyar pártra csupán 57%-uk voksolna).

A Hídat választók 83%-a, az MKP-t választók 87%-a szavazna egy ilyen közös listára, az egyébként szlovák pártot választóknak pedig 49-60%-a. A még bizonytalanok 57%-a szavazna az esetleges közös magyar képviseletre.

Azt is firtatták a fórumosok, hogy ha a magyar pártok összefognának és a válaszadó nem szavazna rájuk, mi ennek az oka. A leggyakoribb okként azt nevezték meg, hogy a másik/többi párt politikusai között vannak számukra elfogadhatatlanok (48%), továbbá azt, hogy másik/többi pártot nem tudják elfogadni (25%).

Ez az elutasító hozzáállás a Híd és az MKP szavazóira egyformán érvényes.

Pragmatikusnak tűnik

a válaszadók 55%-a, amelyik fontosnak tartja, hogy az általa választott párt minden körülmények között a kormány tagja legyen.

28% ezt attól teszi függővé, hogy melyik párttal alakítana koalíciót, 8% nem tartja fontosnak a kormánytagságot, 9% pedig nem tud véleményt mondani.

És konszenzus honol abban a tekintetben, hogy melyik párttal ne lépjen koalícióra az általuk választott párt: A három párt, amelyet koalíciós partnerként a legtöbben elutasítanak, a Kotleba Mi Szlovákiánk pártja (55%), a Smer (45%) és a SNS (43%) volt. Ez pontosan megegyezik azzal a "fekete" listával, amit a szlovák demokratikus ellenzék állított össze ugyanerről a kérdésről.

(para)