Most már tutinak tűnik: hétfőtől kinyitnak a mozik, a templomok és a színházak. És ez még nem minden

2020. november 13. - 14:52 | Belföld

Most már biztos, hogy ismét megnyithatnak a színházak, a mozik és a templomok, azzal a feltétellel, hogy a helyiségek befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát lehetne kihasználni. Délelőttől tanácskozott az illetékes járványügyi szerv, a kormányfő arról tájékoztatott a közösségi oldalán, hogy jóváhagyták az elképzeléseit.

Most már tutinak tűnik: hétfőtől kinyitnak a mozik, a templomok és a színházak. És ez még nem minden
Fotó: TASR

Igor Matovič a Facebook-oldalán jelezte, hogy a járványügyi bizottság elfogadta a javaslatát, ami három pontból áll:

- hétfőtől maximum 50%-os kapacitással üzemelhetnek a színházak, a mozik és a templomok

- a konditermek és az uszodák – legfeljebb 6 fő, illetve 15 négyzetméter/személy

- szlovák jégkorongliga és a labdarúgó-bajnokság első osztálya, nézők nélkül.

A kormányfő elismerte, hogy időközben elvetették a korábban jó ötletnek tartott úgynevezett közösségi teszteléses javaslatot: „Hogyan győzzem meg az embereket a tesztelésről, ha a kulcsfontosságú koalíciós partnerem erre azt mondja: ostobaság?“ – utalt Matovič még a járványügyi bizottság ülésére érkezve Richard Sulík gazdasági miniszterre.

Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a püspöki kar már csütörtökön jelezte, megvitatta a kormányfő közösségi tesztelésre vonatkozó javaslatának szabályait, de úgy találta, ez az egyház erejét meghaladó feladat lenne, egymaga ezt nem tudja elvégezni – nyilatkozta Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője, miután csütörtökön online értekezletet tartottak a püspökök. „A konferencia elnöke este telefonon beszélt a kormányfővel és tájékoztatta a püspöki kar véleményéről. Az egyház készségesen segít, de nem veheti a saját vállára az elképzelés teljes megvalósítását” – tette hozzá Kramara.

(para)

Címkék: Igor Matovič