Most még nincs megegyezés a Híd és az MKP közt, már csak tíz nap van arra, hogy lehessen

2019. augusztus 19. - 20:22 | Belföld

A Híd és az MKP augusztus végéig dűlőre akar jutni a lehetséges együttműködéssel kapcsolatban.

Most még nincs megegyezés a Híd és az MKP közt, már csak tíz nap van arra, hogy lehessen
Fotó: Paraméter - archív

A Híd és az MKP augusztus végéig le akarja zárni az együttműködésről szóló tárgyalásokat. Ezidáig az előre felállított pontok közül kettővel kapcsolatban nem tudtak megegyezni. Nem született egyezség azzal kapcsolatban, hogy milyen arányban szerepeljenek a pártok jelöltjei a listán, valamint arról sem, hogy ki legyen a listavezető.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a hétfői egyeztetést követően arról tájékoztatta a sajtót, hogy ezt a bizonyos két pontot az MKP még a párton belül megtárgyalja.

„Aztán a Híd még egyszer áttárgyalja az MKP utolsó ajánlatát, és ezzel befejeződik“ – mondta Ravasz.

Arra a kérdésre, hogy az okozza-e a problémát, hogy az MKP nem akarja Bugárt első számú jelöltként a listán, Ravasz azt felelte, hogy ezt félig-meddig meg tudja erősíteni.

A két párt többségében technikai jellegű pontokban egyezett meg, mint például a közös választási stábról, vagy a frakció elnöke megválasztásának módjáról. „A fennmaradó két, két és fél, sőt három pont a legfontosabbak közé tartozik“ – mondta Őry Péter, az MKP országos tanácsának elnöke.

A Híd belső felméréséből kiderült, hogy megközelítőleg a két párt választóinak harmada nem ért egyet az együttműködéssel. „Amennyiben koalícióba lépünk, meg kell győznünk azokat az embereket is, de nem tudom, hogy ez lehetséges-e vagy sem“ – tette hozzá Ravasz.

Az MKP elnöksége már közvetlenül a Híddal való tárgyalást követően összeült, a Hídnál egyelőre nem tűzték ki ennek időpontját.


TASR/para