Most megtudhatod, az utóbbi napokban miért árasztják el az e-mail-címedet az adatvédelemről szóló üzenetek

Ha valamikor vásároltál az interneten, bekapcsolódtál valamilyen versenybe, vagy rendeltél információs hírlevelet, akkor az utóbbi napokban nagy valószínűséggel a te e-mail-címedre is gőzerővel érkeznek az adatvédelemről szóló üzenetek.

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) május 25-én lépett hatályba, amely szigorítja a személyes adatokat érintő védelmet. Ide tartozik az illető neve, de a tartózkodási helye és a bevételét érintő adatok is.

A vállalatoknak mindig engedélyt kell kérniük a személyes adataink használatához. Viszont a szolgáltatásainak használatához már nem szabhatnak feltételeket a személyes adatokat illetően. Például, ha valamit rendelünk interneten keresztül, akkor a vállalat már nem szabhat olyan feltételt, hogy csak akkor kézbesíti az árut, ha a címünkre küldhet információs üzenetet.

Ha beleegyezünk az adataink felhasználásába, azt bármikor visszavonhatjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vállalat már többé nem fog nekünk üzenetet küldeni. Azonban, ha erre mégis felkérjük a vállalatot, akkor törölnie kell a személyes adatainkat, és digitálisan elfelejtenek bennünket.

A rendelet megszegéséért a vállalatokat akár 20 millió euróra is bírságolhatják.

-para-