Most megtudhatod hány napot kell dolgoznod egy iPhone-ért

2015. szeptember 26. - 08:58 | Tech

Egy manapság divatos kütyünek bizony megkérik az árát. De ön vajon tudod, hány órát kell csak azért dolgoznod, hogy megvehesd a legújabb iPhone-t? - olvasható a 24.hu oldalán.

Az Apple telefonjának egyik legnagyobb vonzereje – legalábbis a tömegek számára – sosem az volt, mekkora processzor erőlködik benne, vagy épp hány képpontot zsúfolnak a kijelzőjére. Az iPhone-jelenség legnagyobb hajtóereje a “nézd, nekem iPhone-om van” faktor, ugyanaz a jelenség, mint amikor egy márkás futócipő tulajdonosa lefitymálóan méri végig a noname lábbelit hordó sporttársát (függetlenül attól, hogy maga a “márkátlan” cipő jobb, vagy rosszabb-e az övénél). Az iPhone-okat az emberek egyszerűen csak akarják, leginkább azért, mert az a logo van rajta, és a szomszéd a szerencsétlen kis kínai vackával a nyomába sem érhet, amikor meglobogtatja a gangon.

Nem véletlen, hogy a “jóléti index” jellegű kutatásokban előszerettel kerül elő az Apple aktuális telefonja mérőszámként olyan viszonyítási alapok mellett, mint a McDonald’s ikonikus szendvicse. Az UBS elemzőcégtől azt már megszokhattuk, hogy időnként kiszámolja, hogy az átlagkeresetet és az átlagos árakat alapul véve melyik országokban mennyit kell dolgozni egy Big Mac megvásárlásához. Az viszont újdonság, hogy már azt is megtudhatjuk, hány órát, pontosabban napot kell gürcölnünk a legolcsóbb iPhone 6s modell megvásárlásához.

Európában természetesen Svájcban szedhetünk össze leggyorsabban egy almás telefonra valót, csupán 20 órát kell dolgoznunk érte. Világszinten New York sem marad le sokkal, a Nagy Almában 24 órányi munkával keresünk meg egy kis almára valót. Párizs és London lakóinak már közel kétszer ennyit, 42 órát kell a munkahelyükön aktákat tologatni egy iPhone áráért. Moszkvában jóval húzósabbak az arányok, 158 órányi munka bére elegendő a belépő szintű almás mobil megvásárlásához.

De mi a helyzet Magyarországgal és Szlovákiával? Az UBS kutatása szerint Magyarországon 219 órányi munka kell ahhoz, hogy összekuporgathassuk egy 16 gigabájtos iPhone 6s vételárát. Ez napi 8 órával számolva kicsit több mint 27 nap, azaz öt és fél munkahét. Szlovákiában azonban már jobb a helyzet: itthon körülbelül 100 órát kell ledolgozni a kütyüért. És persze mindezt úgy, hogy közben nem eszünk, nem fizetünk lakbért és rezsit.

Azért van, ahol még ennél is rosszabb szám jött ki: egy Kijevben élő, jóravaló munkásembernek 627 órát, azaz 15 és fél hetet kellene robotolnia egy iPhone 6s-ért.

24.hu

Címkék: munka, iphone