Most nem fenyeget káosz Medvénél, összhang van a külügyminiszterek között

2020. május 26. - 16:59 | Belföld

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron. 

Most nem fenyeget káosz Medvénél, összhang van a külügyminiszterek között
Fotó: MTI

Szijjártó elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban

állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát. "Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak.

Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban" - részletezte a miniszter.

A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá:

amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is.

Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon, és Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával folytatott megbeszélés után erre utasította.

Igor Matovič kormányfő hétfőn már jelezte, a múlt héttől érvényes 24 órás átruccanási lehetőséget - 8 másik országba, beleértve Magyarországot is - 48 órára bővítik ki.

Mint ismeretes, május 21-én, csütörtökön hatályba lépett a szlovák kormány rendelete, miszerint 24 órára átmehetünk bizonyos országokba, többek között szomszédaink nagy részéhez anélkül, hogy karanténba kellene vonulnunk, aztán egy nap erejéig káosz lett a vége. Ezen aztán az változtatott, hogy Szijjártó Péter - némi fáziskéséssel - a Facebook-oldalán jelezte, másnap - pénteken - jön a könnyítés a szlovák-magyar határon, azaz idomulnak a szlovákiai megengedő politikához.

A múlt héten tapasztalt egy napos fáziskésés most nem lesz, hiszen a magyar külügyér már éjféltől ígéri a beutazási lehetőséget, így várhatóan sem Medvénél, sem Komáromnál vagy Párkánynál nem kell attól tartani, hogy megismétlődik a múlt heti zűrzavar.

MTI