Most ugrik a majom a vízbe: Eldől, hogy futni hagyják-e Vadalát

A Kassai Kerületi Bíróság pénteken zárt ülésen fog dönteni a Kelet-Szlovákiában élő Antonino Vadala kiadatásáról, akit Olaszországban maffiabűncselekményekkel és kábítószercsempészettel gyanúsítanak.

Most ugrik a majom a vízbe: Eldől, hogy futni hagyják-e Vadalát
Antonino Vadala rendőrök gyűrűjében a Kassai Kerületi Bíróságon március 15-én (Fotó: TASR - František Iván)

Ezt Anna Pančurová, a kerületi bíróság szóvivője erősítette meg csütörtökön a TASR állami hírügynökség érdeklődésére.

Antonino Vadala ellen kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás Olaszországban, egy velencei bíróság pedig korábban európai elfogatóparancsot adott ki ellene.

A szlovák rendőrség március 13-án vette őrizetbe az olasz férfit, két nappal később pedig a Kassai Kerületi Bíróság bírója elrendelte előzetes letartóztatását. A vádlott panaszt emelt a bírósági határozat ellen, de ezt a Legfelsőbb Bíróság április 12-én elutasította.

A kiadatási letartóztatásra tett javaslatot a Kassai Kerületi Bíróság adta be az európai elfogatóparancs eredeti példányával és a további szükséges iratokkal.

Robert Fico titkárnője, Mária Trošková - akihez minden jel szerint romantikus szálak is fűzik a volt kormányfőt - korábban Antonino Vadala barátnője volt. Továbbá Viliam Jasaň (Smer-SD), akinek fiával Vadala intenzív üzleti kapcsolatban volt, egészen március elejéig a kormányhivatal biztonsági tanácsát vezette. A Kuciak-gyilkosság és az említett információk napvilágra kerülését követően Trošková és Jasaň is távoztak posztjukról.

Viliam Jasaň és Mária Trošková (Fotók: TASR)


Kapcsolódó cikk: Vadala kokainbizniszében nyakig benne voltak a szlovák vámosok


Vadala ellen újabban az európai közösség pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmény kísérlete és támogatási csalás bűncselekményének kísérlete miatt is vizsgálják. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója április 13-án indított eljárást az ügyben.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) gyanúja szerint a vállalkozó 2009-ben a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől (PPA) 120 000 eurós uniós támogatást próbált meg kicsalni. Az olasz vállalkozó szlovákiai kapcsolatairól és tevékenységéről Ján Kuciak, a meggyilkolt oknyomozó újságíró is írt.

(TASR/parameter)