"Most vagy soha, aki itt találja magát, szálljon be a bárkába!" – megérkezett a Vízözön a komáromi Limes Galériába (FOTÓK)

2023. szeptember 25. - 14:54 | Kultúra

Szeptember 22-én nyílt meg az erdélyi származású multidiszciplináris művész, Herman Levente Vízözön című önálló festménykiállítása a komáromi Limes Galériában, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) szervezésében.

"Most vagy soha, aki itt találja magát, szálljon be a bárkába!" – megérkezett a Vízözön a komáromi Limes Galériába (FOTÓK)
Fotók: Kovács Csonga Anikó (További képekért kattints a fotóra!)

Az egykori katonatemplom épületében felállított, Vízözön című installáció lényege a szakrális tér részleges visszaállítása és az épület eredeti rendeltetésének a felidézése.

"Célja nem a blaszfémia, hanem a mai világ hithez való hozzáállásának a mimizálása, a kereszténységtől-hittől való eltávolodás illusztrálása. A földön a keresztformát kiadó installáció, ami az egymáshoz rögzített, zömében nagy méretű festményekből áll, lényegében egy keresztutat, egy válaszútat ábrázol. A főoltárkép eredeti helyén, ami a bejárattal szembeni leghátsó falon található, egy öt méter magas, három méter széles kifeszített fehér vászon annak a videóinstallációnak a helye, ami egy hegyi patak tavaszi hóolvadási felvételét fogja végtelenítve bemutatni.

Ez lényegében a földi életünk évszakos változásának a körforgását ábrázolja, a folyamatos megtisztulást, újjászületést" – olvasható a tárlat ismertetésében.


Herman Levente, Balla Rita és Daniela Jauregui Servin

A megnyitó rendhagyó módon kezdődött, Daniela Jauregui Servin – aki az alkotóval több közös projektet is megvalósított már – ugyanis spanyolul intézett beszédet a jelenlévőkhöz. Gondolatait Balla Rita design- és művészetelemző, a kiállítás szervezője tolmácsolta, a grafikát pedig Kovács Csonga Anikó képzőművész készítette.

"Herman Levente erdélyi származású, a budapesti Képzőművészeti Egyetemen végzett magyar multidiszciplináris művész. Művészi kezdetei óta olyan képzőművészeti alkotások sorozatával indul, amelyek intenzív szimbolikus töltetet tartalmaznak az ember földi síkbeli szerepének megkérdőjelezéséről. Kiállításai pedig performatív hatású totális installációk, amelyek arra invitálják a látogatókat, hogy ne csak nézőként, hanem a művön BELÜL tapasztalják meg magukat.

A Vízözön című, 23, többnyire nagyméretű, vászonra festett olajfestményből álló sorozat, amely úgy van elrendezve a térben, hogy a látogatóknak szó szerint be kell lépniük a művész belső világába, és szembesülniük kell vele. Abban a pillanatban bárkává válik, és egy utolsó esélyt ad arra, hogy megmentsük magunkat a pusztulástól"

– mondta beszédében Daniela Jauregui Servin, hozzátéve, az installáció lényege a kiállítótér eredeti kontextusán belüli újraértelmezése.

"Mivel egy 17. századi egykori barokk ferences katonatemplomról van szó, a meditáció és a lelki lényünkkel való kapcsolat szakrális terének szimbolikus töltése rejlik benne, amely arra hív, hogy navigáljunk át a zavaros vizeken és szembesüljünk önmagunkkal. Az installáció középpontja a megújulás és a megtisztulás állandó keresésének szíve, amelyet ebben a pillanatban a kereszt, a vallás egyik legerősebb szimbóluma képvisel" – folytatta.

A kiállításon szereplő képek a mindennapi élet látszólagos ábrázolásai, de egyúttal elgondolkodtatásra, valamint a kortárs világ társadalmi és politikai kritikájára késztet bennünket.

"A nagyméretű művek, amelyeket a művész nagy mesteri tudással mutat be nekünk, olyan hiteles szcenográfiák, amelyeket komor hangulat ural, és amelyek erőteljes érzelmi töltéssel bírnak.

Arra hívnak bennünket, hogy átéljünk egy élményt, és ne csak kívülről szemléljük azt, hogy belépjünk a művész szívébe, amely az érzések és emlékek labirintusa.

Az állandó víz hangja pedig olyan mantra, amely segít belépni a Földanya méhébe, és újra megtalálni önmagunkat a legtisztább tudatállapotunkban. Herman Levente bárkája a közelgő pusztulással szemben önmagunk újrakonfigurálásának lehetőségét tárja elénk" – fogalmazott a spanyol művész, majd arra buzdított mindenkit, hogy "most vagy soha, és aki itt találja magát, az szálljon be a bárkába".

A kiállítás október 13-ig megtekinthető a komáromi Limes Galériában.

(fl)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: