A mostani gyerekeknek olyan szakmáik lesznek, amelyeket még nem is ismerünk

2022. január 5. - 14:53 | Belföld

Minden, ami a gyerek iskolába lépése előtt történik, fontosabb lehet, mint az, ami az iskola utáni tíz évben történik – véli így Arnold Kiss, a lágy készségek konzulense, aki a SME-nek adott interjúban beszélt arról, milyen készségekre van szüksége az embernek, hogy érvényesülhessen a munkapiacon, illetve mire kellene összpontosítani a gyerekek tanításában.

A mostani gyerekeknek olyan szakmáik lesznek, amelyeket még nem is ismerünk
Fotó: TASR/AP

Arnold Kiss nehezen tudja megmondani, hogy mit is kellene tanítani az iskolákban, ha a munkapiacot és a munkáltatók elvárásait vesszük figyelembe. Szerinte arra kellene reagálni, hogy milyen a helyzet az iskolákban és mik a gyerekek igényei. A statisztikák szerint például az iskolakezdő diákok 65 százaléka olyan munkát fog végezni a jövőben, ami még nem is létezik.

„Tíz évvel ezelőtt ki mondta volna Szlovákiában, hogy valaki ételkihordóként fog dolgozni?” – tette fel a kérdést Kiss, aki szerint a diákokat főként olyan készségekre kellene tanítani, amelyekre univerzálisan szükségük lehet a helyzettől függetlenül.

A szakértő szerint a döntés előtt álló diákoknak legalább azt kellene mérlegelniük, hogy mit szeretnének csinálni. Olyan dolgok után kellene kutakodniuk, amelyek érdeklik őket, értelmet látnak bennük, és amivel hosszú távon is szívesen foglalkoznának. Kiss szerint érdemes elgondolkodni azon is, hogy hogyan változnak a trendek. Példaként az informatikai ismeretek fejlesztését említi, ugyanis jelen állás szerint a programozás és a számítógéppel való munka fontos lehet a jövőre nézve.

Ha egy gyerek ebbe az irányba akar elmenni, akkor nem gondolhatja azt, hogy ha tud számítógépes játékokkal játszani, azzal már elsajátította a többi számítógépes készséget is. Kiss szerint a források intelligens keresésének a képességére is szükségük van, amelyeket különféle problémák megoldására használnak.

„Amikor általános iskolában tanítottam, a diákok tudták, hogyan kell keresni valamit, de egyáltalán nem szűrtek a források között” – tette hozzá Kiss.


(SME)