A mostaninál is feljebb mennek az ingatlanárak? Megéri lakásba fektetni a pénzünket?

2022. január 11. - 17:40 | Belföld

Ingatlanszakértőket kérdezett meg a Denník E arról, hogy várható-e idén az ingatlanok árának jelentősebb emelkedése, illetve milyen tényezők lehetnek erre hatással.

A mostaninál is feljebb mennek az ingatlanárak? Megéri lakásba fektetni a pénzünket?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Tomáš Kuba ingatlanközvetítő szerint valószínű, hogy az ingatlanvásárlás szempontjából hasonló lesz a tavalyi évhez az idei is: „Minden a jelzáloghitelektől, a kínálattól és a kereslettől függ majd. Alapvetően továbbra sem tudjuk megmondani, hogy hol van jelenleg az a bizonyos árcsúcs, ameddig még az emberek hajlandóak ingatlant vásárolni.”

Mindamellett, hogy nagyon sok múlik a jelzáloghitelek feltételein, ahhoz, hogy az ingatlanárak stagnáljanak vagy csökkenjenek, nagyobb kínálatra lesz szükség, mint amekkora a kereslet.

Pavel Škriniar, a pozsonyi Közgazdsági Egyetem közgazdásza úgy látja, az alternatívák hiánya az oka az ingatlanok iránti megnövekedett keresletnek „Ha rendelkezésükre állna több lehetőség, hogy befektessék a megtakarításaikat, akkor az ingatlanok nem lennének annyira vonzóak számukra.

A FinGO Reality menedzsere, Viktor Obtulovič megjegyezte, amennyiben a jelzáloghitelek kamatai a jelenlegi szinten maradnak, az ingatlanárak emelkedni fognak – valószínűleg ugyanolyan ütemben, mint tavaly. „Összességében elmondhatjuk, hogy 2022-ben emelkedni fognak az ingatlanárak, elsősorban a piaci kínálat hiánya miatt. Évi több tízezres nagyságrendű bérlakásépítésre egyelőre nem számíthatunk. Óriási kár, hogy ez a folyamat az elmúlt két évben nem mozdult sehova, hiszen a bérlakásépítés hosszú távon stabilizálni tudná az ingatlanárakat” – emelte ki.

Az ingatlanbérlés kapcsán Lucia Talianová, az Impulz Real ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa elmondta, a bérbeadás szempontjából a legelőnyösebbek a kisebb garzonok, az egy- vagy másfél szobás lakások, szükség esetén ugyanis ezeket a legkönnyebb eladni. Emellett pedig ideálisak még az új építésű házak, amelyek alacsony rezsiköltséggel járnak.

Mário Glos, a Szlovákiai Ingatlanirodák Nemzeti Szövetségének (NARKS) elnöke szerint a járvány kezdete óta sem csökkent az érdeklődés az ingatlanbefektetések, elsősorban a lakások iránt. A szakértő azt javasolja, ha valaki lakást szeretne vásárolni befektetés céljából, majd bérbe adni azt, a leguniverzálisabb megoldás a kétszobás lakás, az ugyanis általában a legmegfelelőbb a fiatal családoknak, valamint a diákoknak is.


(DenníkE)